reklama

"V následujících sedmi dnech se s vysokou pravděpodobností tropické noci alespoň někde objeví, bude to spíše v lokalitách velkých měst, asi ne v otevřeném terénu," řekl dnes mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

S výjimkou stanice Praha-Klementinum, situovanou ve vnitřní zástavbě města, kde v letošním roce bylo zaznamenáno šest tropických nocí, se v tomto roce vyskytla tropická noc pouze na dalších čtyřech stanicích.

Na konci května neklesly v noci teploty pod 20 stupňů v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku, v brněnských Žabovřeskách a ve Frýdlantě. V druhé půlce července naměřili meteorologové tropickou noc vedle Klementina i v Teplicích.

Předpověď na následující dny předpokládá podle ČHMÚ zvyšování počtu tropických nocí. "Teplý vzduch setrvávající v nevýrazném tlakovém poli nad střední Evropou se bude díky intenzivnímu slunečnímu svitu při zemi stále prohřívat. Zároveň k nám bude ve vyšších vrstvách proudit vlhčí a instabilnější vzduch z východu, který bude vhodným zdrojem pro tvorbu místní přeháňkové a bouřkové oblačnosti," uvedli meteorologové.

Předpověď na sobotu (00-24):
Jasno až polojasno, během dne oblačno a odpoledne místy přeháňky nebo bouřky, zejména západě Čech. Ojediněle i silné bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, místy až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):
Jasno až polojasno, od západu přechodně oblačno až zataženo a ojediněle, během dne místy přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pondělí (00-24):
Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):
Polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.