reklama

"Nejvyšší teploty budou dnes v severozápadní polovině Čech a zítra (v sobotu) navíc také na jižní Moravě, na severu Plzeňského a západě Pardubického a Královéhradeckého kraje vystupovat na hodnoty 30 až 33 stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ.

Výstraha před vysokými teplotami dnes nadále platí vedle hlavního města, celého Ústeckého kraje a okresu Česká Lípa v Libereckém kraji také pro středočeské okresy Kolín, Beroun, Rakovník, Praha-východ a Praha-západ, Kladno, Mělník, Mladá Boleslav a Nymburk. Na sobotní odpoledne až do 18:00 bylo varování vyhlášeno pro Plzeň, severní Plzeňsko a Rokycansko, Královéhradecko a Pardubicko a pro jihomoravské okresy Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo. S tropickými teplotami mají lidé počítat v nadmořských výškách do 600 metrů.

V sobotu později odpoledne a večer z Německa do Čech postoupí slábnoucí studená fronta, která se zde bude rozpadat s přinese ojedinělé silné bouřky. "Nejprve se budou vytvářet na horách, později místy i na ostatním území," podotkli meteorologové. V bouřkách očekávají zejména kroupy a nárazy větru o rychlosti kolem 72 kilometrů v hodině, na východě může v přívalových srážkách napršet kolem 35 milimetrů vody. 

Požáry kvůli dlouhotrvajícímu teplému a převážně suchému počasí hrozí až do odvolání v Praze, na Českolipsku, v celém Ústeckém kraji a také Středočeském kraji s výjimkou Kutnohorska, Benešovska a Příbramska. Hlavní město, Středočeský a Královéhradecký kraj už vydaly zákaz rozdělávat oheň v lesích a na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.

Předpověď na další dny

Sobota:
Jasno až polojasno, během dne oblačno a odpoledne místy přeháňky nebo bouřky, zejména západě Čech. Ojediněle i silné bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, místy až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Neděle:
Jasno až polojasno, od západu přechodně oblačno až zataženo a ojediněle, během dne místy přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Pondělí:
Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý:
Polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.