Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zažilo další tropickou noc, teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňů Celsia

Dorůstající Měsíc, ilustrační fotografie
Dorůstající Měsíc, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Teplota vzduchu v noci neklesla v Česku pod 20 stupňů Celsia na 13 místech. Pražské Klementinum naměřilo ráno 21,6 stupně, maximum 22,5 stupně z roku 1911 tak překonáno nebylo.

"Podíváme-li se na stanice měřicí 30 a více let, na 26 z celkových 145 byl překonán nebo vyrovnán extrém pro nejvyšší minimální teplotu zaznamenanou 29. července," uvedli meteorologové.

Extrém byl překonán na třech stanicích, které měří teplotu déle než sto let. Šlo o Teplice, Klatovy a Tábor. Naopak nejchladněji bylo dnes ráno v Karlovarském kraji.

Česko zažívá na konci letošního července tropy přes den. Tropických nocí bylo zatím poskrovnu. Nejčastěji je zaznamenává pražské Klementinum, zatím poslední byla v noci z úterý na středu. Podle Lenky Stašové z ČHMÚ loni za celý rok zaznamenalo alespoň jednu tropickou noc 97 stanic. V pražském Klementinu byla devětkrát. "Tato stanice je situovaná ve vnitřní zástavbě města a má na ni vliv tepelný ostrov města," podotkla.

Dnes bude polojasno až skoro jasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, na severovýchodě místy přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):Skoro jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle, na severovýchodě místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C, na severovýchodě kolem 28 °C. Slabý, během dne mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C, na severovýchodě kolem 29 °C. Slabý, během dne mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C. Slabý, během dne mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Témata:  počasí léto Měsíc 1

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy