Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo a Rakousko hlásí teplotní rekordy

Teplotní rekord, ilustrační foto
Teplotní rekord, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - V německém Bernburgu se dnes teplota vyšplhala na 39,2 stupně Celsia, informovala agentura DPA. V Rakousku letos poprvé naměřili přes 35 stupňů Celsia.

Jako rekordní jsou prozatím v německých statistikách vedeny dva dny - 5. červenec a 7. srpen roku 2015, kdy v Kitzingenu poblíž Würzburgu naměřili 40,3 stupně Celsia.

Prozatím dnes nejvyšší teplotu hlásí měřicí stanice v Bernburgu, který leží zhruba 35 kilometrů jižně od Magdeburku. 39,4 stupně Celsia je nejen nejvyšší letošní naměřenou teplotou v Německu, ale i nejvyšší teplotou v zaznamenaných dějinách spolkové země Sasko-Anhaltsko.

Letošní červenec bude v Německu zřejmě pátým nejteplejším od roku 1881. Teplejší byly jen července v letech 2006, 1994, 1983 a 2010. 

V západorakouském městě Bludenz bylo dnes 35,3 stupně, jen o tři desetiny stupně nižší teplotu hlásí stanice v Hohenau an der March u hranic s jižní Moravou. Ochladit se Rakušané i turisté dnes mohli na třítisícovém alpském vrcholku Sonnblick jižně od Salcburku, kde teploměr ukazoval pouze 8,8 stupně.

Témata:  teplotní rekordy počasí Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy