Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teploty mají atakovat 50 stupňů. Evropu čeká peklo, úřady radí lidem nevycházet

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Madrid - Dnes má být na řadě míst Pyrenejského poloostrova přes 40 stupňů Celsia, oznámili meteorologové. Britský tisk dokonce varuje turisty, že v následujících dnech by se teploty ve Španělsku a Portugalsku mohly dostat až na 48 stupňů Celsia.

Vysoký stupeň pohotovosti dnes kvůli vlně vedra platí v osmi provinciích v jihošpanělské Andalusii a v okolí metropole Madridu. 

Úřady nabádají občany, aby nevycházeli ven v hodinách, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, aby dostatečně pili vodu a snažili se v domech a automobilech udržovat co největší chlad, napsala agentura AP.

Mezi čtvrtkem a sobotou by se teploty na některých místech Španělska a Portugalska mohly podle britského listu The Sun vyšplhat až na 48 stupňů Celsia. To je evropský teplotní rekord, který byl zaznamenán v roce 1977 v Aténách. Ve Španělsku byla dosud nejvyšší naměřená teplota 47,3 stupně a v Portugalsku 47,4 stupně Celsia.

V Portugalsku je kvůli mimořádně horkému a suchému počasí připraveno téměř 11.000 hasičů, kteří s pomocí 56 letadel mohou zasáhnout v případě lesních požárů.

Témata:  počasí Španělsko Portugalsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy