reklama

Zatímco v sobotu naměřili ve španělském regionu Extremadura 46 stupňů a v Portugalsku teplota rovněž výrazně překročila čtyřicítku, dnes již podle předpokladů meteorologů vedra mírně polevují. Vysoké teploty trápily také další části kontinentu od Skandinávie přes Francii po Rusko. V Česku padaly lokální teplotní rekordy.

Nejvyšší teploty byly v sobotu ve Španělsku stejně jako v pátek v provincii Badajoz, kde naměřili ve stejnojmenném městě 46 stupňů Celsia, tedy nejvíc v historii tohoto města. Dnes již v tomto nejžhavějším místě očekávali meteorologové jen mírné překročení čtyřicetistupňové hranice. Celoevropský rekord 48 stupňů, který byl naměřen v roce 1977 v Aténách, tak nepadl; nepřekonáno zůstalo i španělské maximum, který drží od loňska Córdoba hodnotou 46,9 stupně.

Kvůli vedrům zemřeli ve Španělsku tento týden tři lidé. Jeden z nich v pátek v Barceloně , dva již dříve v jihovýchodním regionu Murcia.

Portugalsko kromě veder trápí i rozsáhlý lesní požár v turistickém regionu Algarve na jihu země. S ohněm, který se rychle šíří a zachvátil již téměř tisíc hektarů, i dnes bojuje na 700 hasičů a desítka letadel.

Ve Francii kvůli vysoké teplotě vody v řekách Rýn a Rhona energetici v sobotu zastavili provoz čtyř jaderných reaktorů ve třech elektrárnách ve východní části země. Vodu elektrárny používají k ochlazování a pak ji vrací zpět.

Vedra zažívala i střední Evropa. V česku v sobotu padly lokální teplotní rekordy pro tento den na třech desítkách měřících stanic. Nejteplejším místem byla stejně jako v minulých dnech Řež u Prahy, kde meteorologové naměřili 37,6 stupně. Nejteplejšími okresy bylo Mladoboleslavsko, Nymbursko a Kolínsko.