reklama

Nejvyšší denní teploty budou ve středu 32 až 36 °C, ojediněle až 38 °C. Podobné by to mělo být i ve čtvrtek. Podle ČHMU bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle, na západě místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. V noci mohou teploty klesnout na 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty pak budou 32 až 36 °C.

Podle meteorologů pak přijde výrazná změna. „Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ze čtvrtka na pátek bude postupovat od západu přes naše území studená fronta," uvádí ČHMU. Nejvyšší denní teploty se na západě země budou pohybovat jen kolem 22 °C, na východě ale může být až do 34 °C.

V sobotu by pak mělo být oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Na východě zpočátku ještě zataženo s deštěm. V noci teploty klesnou na 18 až 14 °C, na západě může být dokonce jen 11 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 23 až 27 °C.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:

Zpočátku polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Během období přibývání oblačnosti, přeháňky a bouřky místy. Nejnižší noční teploty 17 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 31 °C, postupně 21 až 26 °C.

Ochladí se také ve Španělsku či Francii

Ochlazení očekávají i v dalších zemích. V Paříží v úterý naměřili 40 °C, tamní meteorologové ale varují, že po dvou týdnech extrémně vysokých teplot hrozí prudké bouřky a od středy meteorologové předpovídají ochlazení.

Ve Španělsku si vlna veder vyžádala za týden celkem šest obětí. V úterý byly teploty na Pyrenejském poloostrově nižší než v předchozích dnech, ale už v pátek by měly opět růst. Vlna veder podle meteorologů skončila v pondělí. I přesto může být v andaluské Córdobě až čtyřicet stupňů. Ochlazení, někde až o 17 stupňů, do Španělska přinese studená vlna z Atlantiku.