reklama

Meteorologové tak rozšířili předchozí výstrahu, podle níž se v části republiky bouře objeví již dnes. Dále platí také výstraha pro celé Česko před vysokými teplotami a požáry.

Již ve středu ČHMÚ varoval, že od dnešního poledne do 22:00 hrozí silné bouřky v Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji i v části Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a na Vysočině.

Nyní pracovníci ústavu doplnili, že bouřky hrozí také v pátek od 11:00 do 21:00 v Pardubickém, Královéhradeckém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Bouřky mohou přinést kroupy i přívalové deště s krátkodobým objemem srážek kolem 30 milimetrů, tedy 30 litrů na metr čtvereční. Objevit se mohou také přechodné nárazy větru o rychlosti až 20 metrů za sekundu (72 kilometrů za hodinu). Lidé by si tak měli podle ČHMÚ dát pozor na možné zatopení níže položených míst, pády stromů a větví nebo blesky.

Nadále platí až do dnešního večera výstraha pro celé Česko před vysokými teplotami, které se mohou dostat až na 34 stupňů. Do pátečních 18:00 je také v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku požárů pro celou republiku.