reklama

Dlouhodobé meteorologické modely uvádějí, že nadcházející podzim i zima budou teplotně nadprůměrné. Vedro dominovalo ve většině západní Evropy v průběhu léta a byť se očekává, že teplota do října poklesne, i nadále bude z britských ostrovů do Francie a Německa proudit příliv teplého vzduchu.

"Teploty budou v průměru o 1 až 3 stupně nad průměrem," tvrdí meteorolog společnosti AccuWeather Alcana Repperta. Ve střední a západní Evropě se dokonce očekává ještě vyšší odchylka od průměru.

Výrazný pokles teploty se očekává v listopadu, a to především na západě Evropy. Z Velké Británie totiž budou do severní Francie a západního Německa proudit četné srážky. 

Podle meteorologa Tylera Royse se očekává, že v pobřeží Portugalska a Francie mohou dokonce zasáhnout jedna nebo dvě silné bouře a dojde k opětovnému naplnění vyschlých vodních toků.

Deštivý listopad se ale očekává i na dalších místech Evropy, zatímco Itálii a Řecko by měly bičovat bouřky. Lijáky tak zastaví obavy z požárů, ale přinesou riziko bleskových povodní a sesuvů půdy, zejména v oblastech, které v posledních letech sužovaly požáry. 

Deštivé počasí počasí také srazí teploty především v jižní části Evropy. Zatímco září bude teplotně nadprůměrné, očekává se, že teploty od října do listopadu by se měly držet jen mírně nad normálem.

O poznání odlišná bude situace na východě Evropy. Podle meteorologů bude několik nadcházejících měsíců nadále připomínat léto. Teplo podle meteorologů vyvolá pocit, že léto odmítá z této části Evropy odejít. Sucho bude přetrvávat a déšť bude k vidění jen vzácně.

Zima? Sníh letos nečekejme

Většina posledních zim byla nadprůměrně teplá a meteorologové neočekávají, že by tomu letos mělo být jinak. Přesto by v prosinci mělo dojít k výraznějšímu teplotnímu poklesu.

Podle britských předpovědí by se teplota v Česku měla pohybovat v průběhu prosince kolem šesti stupňů. Ve vyšších nadmořských výškách se sice se sněhem setkáme, na většině území republiky bude ale spíše vzácností.

Vánoce "na blátě" jsou tak podle odborníků pravděpodobnější, než ty zasněžené. Teplotní obrat by ale mohl přijít v průběhu příštího roku, kdy by se zejména v lednu a únoru mohly dostavit větší mrazy.

Nahrává tomu jak narušená cirkulace vzduchu, tak nižší sluneční aktivity. Ty by mohly přispět k tomu, že teploty se budou počátkem příštího roku pohybovat spíše pod bodem mrazu.