Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Florence zabil 13 lidí, konečně oslabuje

hurikán Florence
hurikán Florence
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Hurikán Florence, který po pátečním vpádu na východní pobřeží USA zeslábl na tropickou bouři, sice sílu větrů dál ztrácí, ale především obrovským množstvím srážek stále představuje velké nebezpečí. Podle dnešních informací médií si už ve státech Severní a Jižní Karolína vyžádal nejméně 13 lidských životů.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) ve čtyři hodiny ráno SELČ informovalo, že Florence postupuje dál jen pomalu rychlostí devět kilometrů v hodině. Síla doprovázejících větrů dosahuje 65 kilometrů za hodinu a dál bude klesat. Úřady nicméně upozorňují obyvatele, aby živel nepodceňovaly.

Problém představuje trvající velké množství srážek, které už mnohde dosáhly jednoho metru a na více místech způsobují nečekané bleskové záplavy. Smrtelné nebezpečí hrozí od padajících stromů a sloupů elektrického vedení.

"Tento bouřkový systém chrlí obrovské množství srážek," upozornil v sobotu severokarolínský guvernér Roy Cooper. Zároveň varoval obyvatele z evakuovaných oblastí před unáhleným rozhodnutím vracet se domů. "Všechny silnice ve státě jsou ohrožené záplavami," řekl.

Jen v Severní Karolíně přišlo kvůli Florence dosud o život nejméně deset lidí. Jsou mezi nimi žena a její dítě, na jejichž dům ve městě Wilmington spadl strom. Další obětí je žena s infarktem, ke které kvůli stromům na silnici včas nedorazila záchranná služba. Muž v okrese Lenoir zase zemřel při zapojování generátoru. Dalšího muže smetla vichřice, když vyšel ven zkontrolovat psy.

Úřady odhadují, že Florence by při pokračujícím postupu nad pevninou mohla nějakým způsobem postihnout kolem deseti milionů lidí. Doposud je například hlášeno 930.000 domovů a firem, které přišly o elektrický proud, energetici však odhadují, že celkem by nakonec mohlo mít problémy s dodávkami elektřiny až několik milionů odběratelů.

První odhady škod hovoří o deseti až šedesáti miliardách dolarů (219 miliard až 1,3 bilionu korun).

Americký prezident Donald Trump v sobotu vyhlásil stav přírodní katastrofy v osmi okresech Severní Karolíny, které hurikán Florence zdevastoval.

Velké nebezpečí představují i ekologické škody způsobované přívaly vody, jež mohou vyplavit z průmyslových podniků, včetně chemických továren, toxické látky. K velkému sesuvu kopce uhelného popela došlo na skládce tepelné elektrárny u Wilmingtonu a hrozí kontaminace nedaleké řeky.

Témata:  USA hurikán Florence

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy