Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko pustoší mohutný tajfun

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Jihozápad Japonska dnes zasáhl tajfun Trami, který s sebou přinesl silný déšť a vítr. Zrušeny musely být četné lety a vlakové spoje, a to i v oblasti Tokia. Televize NHK informovala, že zrušeno bylo 930 leteckých spojů. Na jižním ostrově Kjúšú byly zaplaveny zemědělské usedlosti a domy, pro desítky tisíc lidí byly vydány evakuační příkazy. Z jižního Japonska je hlášeno 51 zraněných.

Na Okinawě vítr už v sobotu poškodil elektrické vedení, na hlavních letištích v celé zemi, včetně dvou tokijských, bylo zrušeno mnoho spojů. K Tokiu by měl tajfun dorazit během dneška, v pondělí by měl zasáhnout sever Japonska.

Železniční spojení rychlovlaky je rušeno podle toho, kudy právě nejsilnější nápor větru prochází. Tokio ohlásilo přerušení spojů po 20:00 místního času (13:00 SELČ).

Trami se přežene nad stejnými oblastmi, které začátkem září zasáhl jeho předchůdce Jebi. Byl nejsilnějším tajfunem zaznamenaným v Japonsku za posledních 25 let a v oblasti Ósaky způsobil smrt 11 lidí. Při silných červencových deštích, které postihly západ Japonsko, přišlo o život 221 lidí.

Ósacké letiště, jež bylo zaplaveno při tajfunu Jebi, uzavřelo své dráhy od dnešního dopoledne do pondělního rána. Po tajfunu Jebi letiště naplno obnovilo provoz až 21. září.

V jižním a západním Japonsku dostalo příkaz k evakuaci 700.000 domácností, v prefekturách Okinawa a Kagošima je bez proudu zhruba 300.000 rodin.

Trami byl na pětibodové škále tajfunů zařazen do 2. kategorie. Má postupně dorazit na severovýchod země a dnes a v pondělí přejít přes ostrovy Kjúšú a hlavní ostrov Honšú.

Témata:  Japonsko Tajfun

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy