Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ke břehům Floridy se řítí hurikán Michael, naplno udeří ve středu

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Mexickým zálivem na sever k pobřeží Floridy míří hurikán Michael, který v nadcházejících dnech podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) bude sílit. Na floridskou pevninu by měl vstoupit ve středu; nyní vichr a déšť, který živel doprovází, bičují západní cíp Kuby.

Ještě než dnes zesílil na hurikán, ovlivnil Michael jako tropická bouře počasí ve Střední Americe. Silné deště tam způsobily záplavy, při nichž zemřelo nejméně 13 lidí. Nejvíce mrtvých, celkem šest, si vyžádaly silné deště o víkendu v Hondurasu, další lidé zemřeli v Nikaragui, Salvadoru a Kostarice.

Michael se dnes večer SELČ nacházel asi 30 kilometrů od západního pobřeží Kuby a pohyboval se na sever rychlostí kolem deseti kilometrů v hodině. Rychlost větrů dosahovala 120 kilometrů v hodině, což ho řadilo do nejslabší, první, z pěti kategorií. Do úterý ale Michael nad velmi teplými vodami Mexického zálivu rychle zesílí na třetí kategorii a jeho větry budou přesahovat 180 kilometrů v hodině.

Norská ropná společnost Equinor dnes kvůli hurikánu evakuovala personál ze své plošiny Titan v Mexickém zálivu. Ke stejnému kroku se odhodlaly i další těžební společnosti včetně BP, Exxon Mobil a BHP Billiton.

Témata:  Florida hurikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy