Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku padly na 43 místech teplotní rekordy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Na 43 místech v Česku, ze zhruba 150 stanic měřících alespoň 30 let, dnes padly nebo byly vyrovnány teplotní rekordy pro 10. říjen. Nejtepleji bylo v Neumětelech na Berounsku, kde naměřili 24,9 stupně Celsia. ČTK to řekl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nová maxima mají i čtyři stanice z 11 měřící více než 100 let včetně pražského Klementina, které je nejdéle fungující meteorologickou stanicí v zemi.

"Dá se říct, že nejtepleji dnes bylo ve středních Čechách," podotkl Dvořák. Rekord padl například i v Semčicích na Mladoboleslavsku, bylo tam 24,7 stupně Celsia.

Tamní stanice je právě jednou z těch, které fungují alespoň 100 let. Také v Doksanech na Litoměřicku se dostala teplota až na 24,7 stupně Celsia, což je rovněž nové maximum.

Více než 24 stupňů Celsia bylo také Tuhani na Mělnicku nebo v Děčíně. V Klementinu dnes naměřili 23 stupňů Celsia, stejně jako v Přerově, kde má stanice rovněž stoletou historii. Čtvrtou takovou stanicí jsou Teplice, kde dnes bylo až 22,7 stupně Celsia.

Podobně teplo jako dnes může být podle meteorologů i ve čtvrtek. Má být jasno, maximální teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 stupni.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy