reklama

Po dlouhém teplém a suchém období dojde už během prvního předpovědního týdne v Evropě k výrazné změně v cirkulačních poměrech.

"U nás se to projeví poklesem teplot z vysoko nadprůměrných hodnot k teplotám běžným pro tuto roční dobu," uvedl chmi.cz.

Ve druhé polovině předpovědního období budou teploty nadále klesat, ale předpokládá se, že zůstanou v intervalu normálních hodnot.

Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období 22. 10. - 18. 11. 2018 bude průměrné až slabě nadprůměrné. Zejména v prvním týdnu (od 22. 10.) bude více srážek než bylo obvyklé v posledních týdnech. "V následujících týdnech očekáváme jako nejpravděpodobnější vývoj počasí se srážkami v intervalu normálních hodnot," dodali meteorologové.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):
Skoro jasno až polojasno, v noci a ráno místy zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Během dne postupně od severozápadu oblačno až zataženo a na většině území déšť nebo přeháňky, na východě srážky až večer. Na severu a severovýchodě v polohách nad 1200 m později srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý (00-24):
Oblačno až zataženo, místy déšť, později od severozápadu na většině území déšť nebo přeháňky, na severu a severovýchodě nad 1000 m přechodně srážky sněhové. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Zpočátku mírný, během dne postupně čerstvý západní vítr 5 až 9 m/s, s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. Večer bude vítr dále zesilovat.

Středa (00-24):
Zataženo až oblačno až zataženo, občasný déšť nebo přeháňky. Během dne přechod k proměnlivé oblačnosti a místy přeháňky. Na severu v polohách nad 800 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Silný severozápadní vítr 7 až 12 m/s, s nárazy kolem 20 m/s, na horách kolem 30 m/s. K večeru bude vítr slábnout.

Čtvrtek (00-24):
Proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, nad 800 m sněhové. Postupně přibývání oblačnosti a na většině území občasný déšť. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Čerstvý severozápadní vítr 6 až 11 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s, bude slábnout.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:
Oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Od vyšších poloh postupně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, postupně 5 až 1 °C, místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, postupně 6 až 10 °C.