Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bláznivé počasí se opět blíží? Meteorologové se děsí příchodu jevu El Niño

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Podle Světové meteorologické organizace je letos 70% šance na opětovný příchod jevu zvaného El Niño. Naposledy se objevilo v roce 2015 a zasáhl podnebí na celé planetě, díky čemuž byl rok 2016 nejteplejším rokem v historii měření.

Vědci ze Světové meteorologické organizace podle BBC neočekávají, že by letos byl El Niño tak silný jako před třemi lety. Přesto může výrazně ovlivnit život na Zemi.

Poslední El Niño přímo způsobil rozsáhlá sucha napíklad v Africe, což vyústilo v drastický pokles produkce potravin. Jižní Ameriku zase sužovaly povodně, které zasáhly oblasti v Brazílii, Argentině, Uruguayi a Paraguayi.

El Nino (v překladu "jezulátko") je klimatický jev, který se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti tropického Pacifiku. Jeho výskyt je poměrně nepravidelný. Většinou se opakuje po 3 až 7 letech, trvání jednotlivých tzv. "epizod" je většinou 1 až 2 roky.

Základním rysem El Nina je výskyt nadnormálně teplé vody podél rovníku ve východní polovině Pacifiku. El Nino se ale projevuje i v atmosféře, a to hlavně změnami tlaku vzduchu a cirkulace vzduchu v této oblasti. V období El Nina především zeslábnou v rovníkovém Pacifiku východní pasáty.

To vede např. k posunu srážkové oblasti, ležící obvykle v prostoru Nové Guineje, směrem na východ nad oceán. El Nino ale ovlivňuje atmosféru v daleko větším rozsahu a při silných epizodách El Nino lze jeho signál detekovat prakticky na celé Zemi.

Díky tomu může mít jev přímé dopady na lidský život. Může apříklad zvednout ceny pečiva. Extrémní sucha v jihovýchodní Asii a přívalové deště v Jižní Americe zase zničí úrody exotických potravin. Proto zdraží káva, čokoláda, čaj a další produkty.

Lze také počítat například s dražším masem. Kromě zdražení v důsledku vyšší ceny krmiv jev decimuje především rybolov. Během El Niňa mají smůlu jihoameričtí rybáři. Ryby se totiž přesouvají do hlubších a chladnějších vod.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy