Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedělní oslavy vzniku Československa pokazí počasí. Jak bylo před 100 lety?

Mraky při západu slunce
Mraky při západu slunce
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

28. října 1918, v den vzniku Československa, bylo v českých zemích většinou zataženo, ojediněle pršelo a na horách ležel sníh. Nejvyšší teploty dosáhly osmi stupňů Celsia, na horách bylo pod nulou. Tuto neděli, kdy si země připomene sto let od založení samostatného státu, budou panovat podobné teploty, má ale víc pršet, uvedli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Před sto lety bylo na většině území zataženo. Přes den se přeháňky objevovaly hlavně na severovýchodě Moravy a taky na Slovensku, na hřebenech hor byly sněhové. "V horských polohách celý den přetrvávala teplota pod bodem mrazu a ležel zde sníh. Na Lysé hoře byla výška sněhové pokrývky 25 centimetrů," uvedla vedoucí oddělení všeobecné klimatologie ČHMÚ Lenka Crhová.

Odpolední teploty se 28. října 1918 nejčastěji pohybovaly mezi čtyřmi a osmi stupni Celsia. V Teplicích tehdy naměřili osm stupňů, v Českých Budějovicích o stupeň méně, v pražském Klementinu 7,7 stupně, v Brně-Pisárkách 7,6 stupně a v Opavě jen 5,7 stupně Celsia. Slunce se na obloze podle historických statistik ukázalo pouze na chvíli na jihozápadě Čech.

"Tehdy do střední Evropy pronikl chladný vzduch od severu. Naše území ovlivňovala tlaková výše se středem někde v oblasti dnešního trojmezí Německa, Švýcarska a Rakouska. Zároveň k nám od východu zasahovala tlaková níže se středem nad rumunským pobřežím Černého moře," uvedl meteorolog Jan Šrámek.

Nadcházející víkend bude nevlídný

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku místy déšť nebo přeháňky. Postupně od jihozápadu srážky četnější, na severozápadě jen ojediněle. V Čechách nad 900 m postupně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na východě až 12 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s se bude dne měnit na severní, informuje chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo s občasným deštěm, zejména na východě a severovýchodě ojediněle srážky trvalejší. Zpočátku v Čechách, později už jen na severozápadě Čech nad 800 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na jihovýchodě 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C, na Moravě 9 až 13 °C, na jihovýchodě až 18 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na jižní Moravě postupně vítr jihovýchodní.

Témata:  počasí 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu historie podzim

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy