Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka přijde teplé počasí, pak se prudce ochladí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Na přelomu října a listopadu se oteplí, na začátku příštího týdne může být dokonce až 20 stupňů. Během listopadu se pak bude ale zase postupně ochlazovat. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Objem srážek bude podle ústavu v příštích týdnech naopak podprůměrný.

Příští čtyři týdny budou podle výhledu počasí celkově nadprůměrně teplé. Mimořádně teplo bude hlavně v příštím týdnu. Třeba v pondělí 29. října bude podle krátkodobé předpovědi přes den 12 až 16 stupňů a ve východní polovině Česka až 20 stupňů Celsia. Ve zbytku týdne pak může rtuť ještě na některých místech vystoupat na 18 nebo 19 stupňů.

Odhadované týdenní průměry teplot ale ukazují, že po oteplení v příštím týdnu se bude opět ochlazovat. Příští týden bude celotýdenní průměr teplot činit asi 15 stupňů a v dalších třech týdnech pak bude klesat postupně z 12 až ke čtyřem stupňům.

Na rozdíl od teplot bude objem srážek v příštích čtyřech týdnech pod dlouhodobým průměrem pro toto období. Vědci z týmu projektu InterSucho Akademie věd ČR v tomto týdnu označily nynější období za druhý vrchol letošního sucha.

Předpověď na neděli:V noci zataženo, na většině území s deštěm, v severozápadní polovině Čech zpočátku srážky jen ojediněle. V Čechách zpočátku nad 1000 m, během noci přechodně i ve středních polohách déšť se sněhem nebo sněžení. Přes den zataženo, na většině území déšť nebo mrholení, na horách na severu a severovýchodě srážky vydatnější. Zpočátku v Čechách přechodně od středních poloh déšť se sněhem nebo sněžení, během dne sněžení jen na severozápadě a západě v polohách nad 800 m. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na jihovýchodě kolem 7 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na Moravě 7 až 12 °C, na jihovýchodě kolem 16 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C, v Beskydech kolem 8 °C. V noci mírný severní, postupně severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě k ránu místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severu a severozápadě Čech vítr jen slabý do 4 m/s. Přes den mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s,bude večer slábnout. Na jihovýchodě Moravy večer vítr jihovýchodní.

Předpověď na pondělí:Zataženo, zpočátku místy občasný déšť. Během dne postupně srážky jen ojediněle a částečné protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na Moravě 10 až 6 °C, na jihovýchodě kolem 12 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, východní polovina území 16 až 20 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude od jihovýchodu měnit na čerstvý jihovýchodní 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer dále zesilovat.

Předpověď na úterý:Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Zpočátku na východě místy zataženo s přeháňkami nebo deštěm. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C na západě kolem 13 °C. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s, během dne od západu zeslábne.

Předpověď na středu:Oblačno až polojasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, na východě kolem 8 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 16 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě během dne čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na čtvrtek:Oblačno až polojasno, během dne místy až zataženo. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, na západě kolem 5 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Většinou oblačno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle déšť nebo mrholení. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 12 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 19 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy