Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové rozšířili výstrahu. Silný vítr zasáhne víc regionů, než se předpokládalo

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Silný vítr dnes zasáhne i Krkonoše a Jeseníky. V nárazech tam bude foukat rychlostí až 110 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes rozšířil středeční výstrahu před větrem o některé okresy v Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Předchozí uváděla pouze kraje Pardubický a Vysočinu a některé okresy Libereckého a Jihomoravského kraje. Výstraha platí od dnešních 11:00 do 21:00, večer bude vítr postupně slábnout.

Výstraha meteorologů je rozšířena o Náchodsko, Rychnovsko a Trutnovsko v Královéhradeckém kraji, Semilsko v Libereckém kraji, Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a Frýdecko-Místecko v Moravskoslezském kraji.

ČHMÚ doporučuje před větrem zajistit okna a dveře i volně uložené předměty venku, jako třeba zahradní nábytek či květináče. Meteorologové také upozorňují řidiče, že silné poryvy větru mohou učinit auto neovladatelným.

Před víkendovým sněžením a deštěm Česko podle vědeckého týmu projektu InterSucho zažívalo druhý vrchol letošního sucha. Před víkendem trpělo 90 procent území minimálně mírným suchem a 38 procent extrémním suchem. Díky víkendovým srážkám bylo koncem října výjimečné sucho na 15 procentech území republiky. Česko ale čeká teplé a srážkově chudé období.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku v Čechách i polojasno, ráno ojediněle mlhy. Na Moravě a ve Slezsku ojedinělé mrholení a večer od jihozápadu na většině území déšť. Nejnižší noční teploty v západní polovině území 8 až 3 °C, ve východní polovině 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku 14 až 18 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C, v Beskydech kolem 12 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na východě území mírní jižní 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo, na většině území déšť nebo mrholení. Během dne postupně jen místy mrholení a ojediněle oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C, v západní polovině Čech 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na jihovýchodě až 15 °C. Slabý severní, postupně mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Většinou zataženo, mlhavo, zpočátku místy, postupně jen ojediněle s mrholením. Během dne místy ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno, zejména na Moravě. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, při déletrvající malé oblačnosti kolem 16 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na Českomoravské vrchovině postupně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  počasí vichřice Krkonoše

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy