reklama

Následující čtyři týdny budou podle meteorologů jako celek teplotně průměrné, příští týden ještě bude mírně nadprůměrný. "Další tři týdny předpovědi očekáváme teplotně průměrné, týdenní průměry nejnižších nočních teplot očekáváme slabě pod bodem mrazu, týdenní průměry nejvyšších denních teplot přibližně kolem plus čtyř stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ.

Srážek bude od 12. listopadu do 9. prosince méně, než je v tomto období obvyklé. Málo pršet bude zejména v příštím týdnu. "Srážky se budou vyskytovat většinou ve formě mrholení nebo slabého deště, ve druhé polovině (čtyřtýdenního) období zejména na horách i ve formě sněhové," napsali meteorologové.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 41 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejméně srážek v roce 1953, kdy meteorologové naměřili pět milimetrů. Nejvíce napršelo a nasněžilo v roce 1974 s úhrnem 79 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 12. listopadem a 9. prosincem je 1,7 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2006, kdy průměr činil 6,9 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr minus 2,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1998.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.