Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou Vánoce na sněhu? Velká předpověď počasí do konce roku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Období od 3. do 30. prosince 2018 bude na našem území jako celek teplotně průměrné až nadprůměrné. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí.

První týden bude teplotně výrazně nadprůměrný s nejvyššími teplotami místy až 11 °C, zejména v Čechách. Minimální teploty budou také vysoké, většinou kolem +3 °C, jen při zmenšené oblačnosti až -2 °C.

V následujících týdnech se bude ochlazovat a jako nejchladnější se jeví týden od 17. do 23. prosince s průměrnou týdenní minimální teplotou kolem -5 °C a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem +1 °C.

Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období bude průměrné až slabě nadprůměrné. "Ze všech předpovědních týdnů očekáváme nejvyšší týdenní úhrny v období od 3. do 9. prosince, kdy se průměrný úhrn může pohybovat až kolem 20 mm. V dalších týdnech předpokládáme úhrny průměrné až podprůměrné," uvedli meteorologové.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Zataženo až oblačno a občas déšť, na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, na Moravě, ve Slezsku a na severovýchodě Čech +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, na Moravě a na severovýchodě Čech 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, na Šumavě a severovýchodě vítr čerstvý 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Úterý (00-24):Zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, nad 1000 m postupně srážky smíšené nebo sněhové. Během dne ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na Moravě a na severovýchodě Čech 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, bude večer slábnout.

Středa (00-24):Zpočátku oblačno až polojasno, ojediněle mlhy. Postupně přibývání oblačnosti a místy s deštěm. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na Moravě a severovýchodě Čech 2 až 6 °C. Zpočátku slabý, postupně mírný jižní vítr 3 až 7 m/s se večer bude měnit na jihozápadní.

Čtvrtek (00-24):Převážně zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na Moravě a na severovýchodě Čech kolem 4 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Zataženo až oblačno, jen přechodně polojasno. Občas s deštěm nebo přeháňkami, postupně na horách a v závěru i ve středních polohách srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 1 °C, v závěru období +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, postupně 2 až 6 °C.

Témata:  počasí zima EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy