reklama

Na konci sledovaného období se mohou vzhledem k nejistotě předpovědi od těchto hodnot odchylovat, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav v měsíčním výhledu počasí. Více srážek, než je obvyklé, by podle něj mohlo spadnout ve dvou týdnech před Vánocemi, poté by množství mělo odpovídat průměru.

"Srážkově očekáváme první dva týdny předpovědi nadprůměrné, další dva týdny pak průměrné," doplnili meteorologové. Průměrný úhrn srážek pro celé období od 10. prosince do 6. ledna je 46 milimetrů a dlouhodobá průměrná teplota minus 0,8 stupně Celsia.

Podle týdenní předpovědi má v neděli přejít přes střední Evropu okluzní fronta, za kterou bude proudit studený vzduch. Postupně se tak v Česku ochladí, přičemž uprostřed příštího týdne by nejvyšší denní teploty měly vystoupat maximálně ke čtyřem stupňům Celsia a místy může i sněžit.

V neděli meteorologové navíc očekávají na většině území silný vítr, který by v nárazech mohl dosahovat až rychlosti 70 kilometrů v hodině. Jejich upozornění před větrem se týká konkrétně západní poloviny Čech, Českomoravské vrchoviny a severovýchodu Moravy.