Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovor: Sníh na Vánoce a Silvestra nečekejme. Jaký bude leden?

Dagmar Honsová
Dagmar Honsová
Foto: Archív Dagmar Honsové

ROZHOVOR - Letošní kalendářní rok se pomalu chýlí ke konci. Jaký byl? Meteoroložka Dagmar Honsová v rozhovoru pro server Globe24.cz pojmenovala nepříjemné fenomény roku 2018, zároveň nám řekla, jak bude o Vánocích a po Novém roce.

Čeká nás posledních 14 dní tohoto kalendářního roku. Jaké počasí v nich bude? 

Předvánoční týden ještě přinese zimní charakter počasí – po ránu ojediněle mrznoucí mlhy, náledí, ojedinělé slabé sněžení a odpolední teploty jen lehce nad bodem mrazu. Těsně před Štědrým dnem k nám ale začne pronikat teplý vzduch od západu až severozápadu a přinese oteplení, tzv. předvánoční oblevu, které si všímali už naši předci. Proto v 17.století vznikla pranostika na Adama a Evu čekejte oblevu. Jedná se o běžný jev ve střední Evropě, který přichází až se 70 % pravděpodobností.

Budou bílé Vánoce? A jak bude na Silvestra? 

Bílé Vánoce budou pouze na horách. Jinak bude pršet a teploty budou stoupat až k 8 °C. Poslední opravdu pořádně bílé Vánoce přinesl rok 2001, to i v nížinách leželo až 40 cm sněhu. Na Silvestra bude stále až 5 °C.

Lidé v těchto dnech vyráží do hor, otevírají se i další lyžařská střediska. Jaké budou mít na horách podmínky? 

V tomto týdnu očekáváme jen slabé sněžení se zanedbatelnými srážkovými úhrny, ale jinak bude trvale mrznout, takže podmínky budou dobré pro umělé zasněžování. 

Astronomický podzim se chýlí ke konci a mnohým lidem letos přišel opravdu teplý. Jak tomu bylo v dlouhodobém srovnání? 

Přesná čísla ještě nemáme dopočítaná, ale říjen i listopad byly teplotně nadprůměrné měsíce v porovnání s dlouhodobým normálem, naštěstí ale nebyly už tak suché.

Česko se letos potýkalo s nedostatkem srážek. Sledovali jste však i jiné dlouhodobější fenomény? 

Letošní počasí bylo od dubna do srpna výrazně teplotně nadprůměrné, od září takové dost na houpačce, s rychlými teplotními skoky. Takže pro lidský organismus velmi náročné. 

Jaký je výhled pro začátek příštího roku? 

Začátek ledna by měl přinést po teplotně nadprůměrných svátcích návrat zimy a postupně sněžení i do nížin.

Témata:  Dagmar Honsová počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy