Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V noci na pondělí zasáhnou Česko silné deště, hrozí povodně

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V noci na Štědrý den očekávají meteorologové další srážky, na Šumavě by některé hladiny toků mohly dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity, v povodí horní Úhlavy nelze vyloučit překročení druhého stupně.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto dnes prodloužil platnost výstrahy pro části Plzeňského a Jihočeského kraje.

Vydatné noční srážky mohou spolu s táním sněhu podle meteorologů přechodně zvedat hladiny toků v povodí horní Úhlavy, horní Otavy, horní Blanice, Vltavy nad Lipnem a horní Lužnice.

"Na těchto úsecích řek může být zítra (v pondělí) ráno či dopoledne krátkodobě dosažen 1. SPA. V povodí horní Úhlavy nelze vyloučit při kulminaci krátkodobé překročení 2. SPA," uvedl ČHMÚ. Hladiny by měly kulminovat dopoledne.

Povodňová bdělost platí do pondělních 12:00 v Jihočeském kraji pro Českokrumlovsko, Strakonicko, Prachaticko, Vimperk a Vodňany a v Plzeňském kraji pro region Horažďovic a Sušice. Na Klatovsku a v okolí Nepomuku trvá až do 18:00.

Témata:  počasí déšť

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy