Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko potrápí chumelenice a vichr. Meteorologové varují před sněhovými jazyky

Na horách leží sníh a stále padá další
Na horách leží sníh a stále padá další
Foto: klinovec.cz

Na horách v Česku se v úterý dopoledne objeví sněhové jazyky. Řidiči si na ně musí dát až do středečního rána pozor v severovýchodní části republiky. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň ústav zrušil výstrahu před povodněmi, která byla dříve vyhlášena pro část Šumavy. Dnes ráno tam hladiny některých řek stouply až na druhý ze tří povodňových stupňů, ale během dopoledne již opět klesaly.

"V průběhu úterý 25. prosince se na severu a severovýchodě našeho území vyskytne trvalejší sněžení s předpokládaným množstvím nového sněhu deset až 20 centimetrů. V kombinaci s čerstvým větrem se budou tvořit zejména na horách sněhové jazyky," oznámili meteorologové.

Výstraha před sněhovými jazyky je vyhlášena pro oblasti nad 600 metry nadmořské výšky v okresech Ústí nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Trutnov, Jeseník, Šumperk, Bruntál, Frýdek-Místek a Nový Jičín. Platí od úterních 10:00 do středečních 06:00.

Řidiči by neměli podle meteorologů zapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy ani nářadí k případnému vyproštění auta ze sněhu.

Předpověď na poslední týden roku 2018

Úterý (00-24):V noci oblačno až zataženo a ojediněle, na horách na severu místy sněžení, k ránu v polohách pod 400 m déšť se sněhem nebo déšť. Přesden zataženo až oblačno a místy sněžení, v polohách pod 400 m i déšť se sněhem nebo déšť. V Beskydech a Jeseníkách sněžení trvalejší. K večeru od jihozápadu postupně ubývání srážek a částečné ubývání oblačnosti.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C a zpočátku ojediněle tvorba náledí, k ránu oteplování. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C. V noci mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, od vyšších poloh ojediněle tvorba sněhových jazyků. Přes den čerstvý severozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků, zejména v Beskydech.

Středa (00-24):Zataženo až oblačno, v jihozápadní polovině území místy přechodně až polojasno. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy sněžení, postupně v polohách pod 600 m déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude k večeru slábnout.

Čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, v jihozápadní polovině Čech místy přechodně až polojasno. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy déšť, v polohách nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, při zmenšené oblačnosti a slabém větru až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Pátek (00-24):Zataženo až oblačno, v jihozápadní polovině Čech místy přechodně až polojasno. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy déšť, v polohách nad 900 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, při zmenšené oblačnosti a slabém větru až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Sobota (00-24):Zataženo až oblačno, v jihozápadní polovině Čech zpočátku až polojasno. Ojediněle déšť nebo přeháňky, na severu postupně srážky četnější. Nad 500 m, postupně nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až - 3 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:Zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, nad 500 m a přechodně ve všech polohách srážky smíšené nebo sněhové. V závěru období částečné ustávání srážek. Přechodně místy polojasno. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 5 °C.

Témata:  počasí zima hory

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy