Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy přijde do Česka jaro? Meteorologové mají první odhad

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Rok 2018 se blíží ke svému konci a zatím se nezdá, že by byl jeho odchod završen silným sněžením a mrazy, jak by tomu mělo být. To se ale možná změní v roce následujícím, kdy má být v lednu přece jen o něco chladněji.

Podle předpovědi britských meteorologů ze společnosti AccuWeather by příští měsíc měly v Česku panovat relativně stálé teploty. V průběhu prvního lednového týdne se neočekává sněžení a ačkoliv teploty v noci spadnou několik stupňů pod nulu, denní teploty by se měly pohybovat až čtyři stupně nad nulou.

Průměrná teploty se v těchto dnech přitom pohybuje kolem jednoho až dvou stupňů, těch se ale nedočkáme ani v týdnu následujícím. I druhý lednový týden bude povětšinou zataženo až polojasno s teplotami kolem tří až čtyř stupňů přes den a zhruba -2 stupňů v noci.

Během třetího lednového týdne by se mělo dokonce ještě více teploty. Teploty by v nížinách mohly dosáhnout až pěti stupňů, zatímco noční teploty zůstanou povětšinou neměnné.

Až v závěru měsíce dojde k poklesu teploty, kdy se nejvyšší denní teplota bude pohybovat kolem jednoho stupně. Teploty v noci naopak spadnou až na -6 stupňů a z celého ledna by se mělo jednat o nejchladnější týden.

Tyto teploty by měly vydržet s drobnými výkyvy i první dva týdny v únoru. Teploty v noci dokonce klesnou na -8 stupňů a místy bychom se měli dočkat i sněžení.

K markantnějším změnám dojde až v polovině měsíce, kdy se výrazně oteplí. Denní teploty se do konce února budou pohybovat kolem 8 stupňů a sníh postupně vystřídají dešťové přeháňky.

Březen by měl do Česka přinést pravé jaro. Teploty se v první polovině měsíce vyhoupnou až na 12 stupňů a sníh se z Česka vytratí. V noci ale stále budou teploty klesat pod nulu a mrazu se jen tak nezbavíme.

Během dubna by se teploty měly pohybovat v průměru kolem osmi stupňů, bez výraznějších odchylek. Naopak stoupnou srážkové úhrny, a to až o 4 milimetry nad průměr.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy