Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští týden bude mrazivý, teploty klesnou hluboko pod nulu

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Českou republiku příští týden zasáhnou mrazivé teploty klesající hluboko pod nulu. Hrozí rovněž další prudké sněžení, závěje, sněhové jazyky a silný vítr. Vyplývá to z předpovědi meteorologů.

Dnes bude převážně zataženo a občas se objeví déšť, v Čechách nad 800 m, na Moravě nad 500 m, na severovýchodě nad 300 m i srážky smíšené nebo sněhové. Později odpoledne a večer dojde k ubývání srážek a na Moravě částečné k protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty stoupnou na 1 až 5 °C, na severozápadě až 7 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy se objeví sněhové přeháňky, na severovýchodě a na horách budou četnější. V západní polovině Čech bude zpočátku déšť nebo déšť se sněhem, nad 500 m sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -4 °C, nejvyšší denní teploty na -1 až +3 °C, na severovýchodě -4 až -1 °C. 

V pondělí bude zataženo až oblačno, na východě zpočátku až polojasno. Od západu se přižene občasné sněžení, v Čechách postupně v polohách pod 500 m déšť. Večer dojde k ubývání srážek. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem +1 až -3 °C, ve východní polovině území -3 až -7 °C, na východě až kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty nepřekročí 0 až +4 °C, ve východní polovině území -4 až 0 °C. 

I v úterý bude zataženo, zpočátku až oblačno. Zpočátku místy, postupně od západu se na celém území objebí sněžení, v polohách pod 600 m přechodně déšť se sněhem nebo déšť. Na horách se očekává vydatnější sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na +1 až -3 °C, na východě na -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 1 až 5 °C. Hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí.

Ve středu bude zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, které budou zpočátku v polohách pod 400 m i smíšené nebo dešťové. Nejnižší mírně vzrostou na noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 0 až +4 °C. Bude vát čerstvý západní až jihozápadní vítr s nárazy 15 až 20 m/s. Opět hrozí tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Konce týdne bude zataženo až oblačno, zpočátku na většině území, postupně místy se objeví občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou až na -8 °C. Nejvyšší denní teploty nepřekročí -3 až +2 °C.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy