Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí dál trápí Česko: Sněžit bude na horách i nadále, v Čechách hrozí náledí, varují meteorologové

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Na českých horách a Českomoravské vrchovině bude nadále sněžit. Do pátečního rána napadne 10 až 30 centimetrů nového sněhu a vítr může místy vytvářet sněhové jazyky. Od dnešního večera do pátečního dopoledne se navíc může v Čechách tvořit náledí, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejvíc bude podle meteorologů sněžit v Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších. Kombinace větru a sněhu může vést ke vzniku sněhových jazyků a závějí. Některé vozovky proto mohou být nesjízdné, upozorňuje ČHMÚ.

Motoristé by měli mít zimní výbavu, řetězy a nářadí k případnému vyproštění auta. "Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla," doporučují meteorologové.

Kromě nového sněhu varuje ČHMÚ také před rizikem tvorby náledí a zmrazků. Varování se týká většiny Čech a platí od dnešního podvečera do pátečního dopoledne. Opatrní by proto měli být zejména řidiči.

Předpověď na pátek (00-24):V noci a ráno oblačno až polojasno, ojediněle slabé sněžení. Během dne od severozápadu zataženo s občasným sněžením, na východě Moravy až večer. Na severozápadě Čech později večer pod 400 m i déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti a slabém větru kolem -10 °C, zejména v západní polovině Čech. Místy náledí a zmrazky. Nejvyšší denní teploty až večer -3 až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C, v Beskydech -6 °C.

Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s. Odpoledne, na východě až večer vítr čerstvý západní až jihozápadní 4 až 8 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. Na horách tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo, místy, večer na většině území sněžení nebo sníh s deštěm, postupně pod 500 m srážky dešťové a v Čechách od západu vydatnější. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo, občasný déšť nebo přeháňky, v polohách nad 500 m, zejména v západní polovině Čech postupně nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. V Čechách na horách vydatné sněžení. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h).

Témata:  počasí zima sněžení

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy