Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noci budou velmi mrazivé, teploty klesnou až na -16 stupňů Celsia, varují meteorologové

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Noci na úterý a na středu budou na Českomoravské vrchovině a na severovýchodě a východě České republiky velmi mrazivé. V místech se sněhovou pokrývkou tam teploty spadnou k minus 12 až minus 16 stupňům Celsia.

Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho upozornění na silný mráz je určeno pro velkou část Vysočiny a Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Lidé by se tam měli před mrazem chránit přiměřeně teplým oblečením, tělesným pohybem a teplými nápoji. Staří, malé děti a nemocní by měli pobyt venku raději omezit.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku zpočátku až oblačno. Místy, postupně jen ojediněle zataženo nízkou oblačností s možností slabého sněžení. Ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při déletrvajícím vyjasnění a sněhové pokrývce kolem -14 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, v 1000 m na horách kolem -6 °C. Slabý, odpoledne mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zpočátku polojasno až jasno, ojediněle, na jihozápadě místy zataženo nízkou oblačností. Od jihu postupně na většině území zataženo, místy se slabým sněžením. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Slabý, během dne přechodně mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, odpoledne místy přechodně i polojasno. Místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, na severovýchodě místy kolem -9 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, na severovýchodě -5 až -2 °C. Slabý, postupně mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo až oblačno, místy občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce ojediněle kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí mráz zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy