reklama

Dnes jsme vás informovali o předpovědi britské meteorologické společnosti Met Office, podle níž nás během následujících pěti let čeká nejteplejší rok v historii naší planety. Úspěchy podobně dlouhodobých předpovědí ale bývají nevalné. Teď však možná svítá na lepší časy.

Zatímco dnešní modely dokážou slušně odhadnout počasí na deset dní dopředu, nový počítačový systém by měl tuhle hranici posunout ještě dál. Podle jeho tvůrců by mohl úspěšně předpovědět počasí na čtrnáct až patnáct dní.

V současnosti vznikají předpovědi na základě povětrnostních podmínek „právě teď“. Informace, které jsou shromažďovány ze satelitů, balonů a meteorologických stanic, ale rozhodně nejsou bezchybné, může tak vzniknout hned několik scénářů, jak se bude počasí vyvíjet.

Autoři nové studie se pokusili tento přístup změnit tím, že používají desetkrát méně informací, naopak si vyberou jen některé, které považují za téměř bezchybné. Novou techniku vyzkoušeli na modelech vývoje počasí v roce 2016. Díky tomu zjistili, že do dvou týdnů dokázal nový model předpovědět počasí se značnou přesností.

Meteorologové v současnosti pracují maximálně s desetidenními modely. Ačkoliv některé zdroje přinášejí i delší předpovědi, podle expertů jde už většinou o čiré spekulace a hádání z křišťálové koule. Vznik čtrnáctidenního modelu ale předpovídali někteří meteorologové už před půlstoletím.

Naději přineslo až 21. století a s ním spojený technologický vývoj. Na novém systému ale bude třeba provést ještě hodně práce. Jeho autoři navíc tvrdí, že čtrnáctidenní model může být definitivní hranicí. „Dva týdny jsou tak akorát,“ konstatuje lídr vědeckého týmu Fuqing Zhang z Pennsylvania State University.