reklama

Popadané stromy na dráze v noci na dnešek poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou na Jindřichohradecku, opravu zajišťuje Správa železniční dopravní cesty. Podle aktuálních údajů na webu by měl být provoz na této železnici obnoven kolem poledne.

Jihočeští hasiči odklízeli první spadlé stromy především na Českokrumlovsku, později ve všech částech kraje. "Největší nápor pak jednotky zažily po dvacáté hodině, kdy do jedné hodiny noční vyjely k více než 40 událostem," uvedla mluvčí.

Silný vítr, který se v sobotu navečer a v noci na dnešek přehnal přes Plzeňský kraj, zaměstnal hasiče. Od sobotních 18:00 do dnešních 06:00 evidují 68 událostí, z toho jich bylo 60 spojeno se silným větrem, řekl dnes ráno ČTK řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička. Většina událostí se stala do půlnoci.

"Šlo převážně o stromy popadané na silnice, případně na elektrické vedení. Měli jsme také výjezd k větrem částečně poškozené střeše," uvedl.

V Karlovarském kraji byla podle tamních hasičů situace klidnější. Hasiči v sobotu večer vyjeli odstraňovat popadané stromy například v Teplé, v Chodově, v Chebu, Mariánských Lázních či v Aši. "Ve dvou případech v Chebu a v Aši spadlé stromy poškodily zaparkovaná osobní auta. Na železniční trati v Aši pak spadl strom na koleje, přijíždějící osobní vlak stihl zastavit. Událost je tak bez zranění, pro dva cestující z vlaku byla zajištěna náhradní doprava," sdělil mluvčí hasičů Martin Kasal.

Hasiči na východě Čech museli od soboty večer vyjíždět k desítkám zásahům způsobených silným větrem. Zejména odstraňovali spadlé stromy a větve. Vítr způsobil i dopravní nehodu. "V jednom případě narazil osobní vůz v Hradci Králové v Kutnohorské ulici do spadlého stromu na silnici, nehoda se obešla bez zranění," uvedla mluvčí hasičů v Královéhradeckém kraji Martina Götzová. V současnosti je spadlému stromu neprůjezdná silnice 28426 u obce Nová Paka na Jičínsku.

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s větrem zasahovali od sobotního večera do dnešního rána u více než 40 událostí, uvedl jejich mluvčí Petr Příkaský. Silný vítr v noci na dnešek strhl střechu v Hustopečích na Břeclavsku, na mnoha místech také popadaly stromy na silnice. "V Hustopečích silný vítr strhl střechu 40 krát osm metrů. Střecha uletěla a dopadla vedle budovy. Částečně poškodila přístřešek vedlejšího domu a dvě zaparkovaná osobní auta," popsal Příkaský.

Hasiči na Vysočině měli kvůli silnému větru od soboty do dnešního rána přes 50 výjezdů, nejvíc na Pelhřimovsku a na Jihlavsku. V Koutech na Havlíčkobrodsku začal před 23:00 hořet rodinný dům po úderu blesku, majitel požár zlikvidoval před příjezdem hasičů. Vznikla škoda za 100.000 korun. Vyplývá to z přehledu zásahů krajského operačního střediska.

Hodinu před půlnocí byl provoz přerušen na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a jihočeským Veselím nad Lužnicí, protože stromy poškodily trakční vedení na Jindřichohradecku. Náhradní autobusy stále jezdí v úseku Horní Cerekev - Jarošov nad Nežárkou. K ránu České dráhy avizovaly obnovení provozu vlaků kolem poledne, termín už ale posunuly na 15:00.

Hasiči v kraji odstraňovali první vyvrácené stromy během sobotního odpoledne. Nejvíc zásahů měli od 23:00 do 01:00, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. V Hořicích na Pelhřimovsku spadl strom do drátů elektrického vedení. Z auta, které dnes kolem 02:30 narazilo do stromu u Žirovnice, museli hasiči vyprostit zraněného člověka pomocí hydraulického nářadí.

Další výstraha před silným větrem s nárazy nad 65 kilometrů v hodině platí pro Vysočinu od dnešních 15:00 do pondělního poledne. Na Vysočině dnes bude zataženo s dešťovými přeháňkami, vyskytnout se mohou i bouřky. Vítr může mít v nárazech ojediněle rychlost i přes 100 kilometrů v hodině.

Hasiči v Olomouckém kraji odstraňovali v noci a dnes ráno popadané stromy na komunikace a také uvolněnou střešní krytinu. V souvislosti se silným větrem vyjížděly jednotky od sobotních 22:00 do dnešních 08:00 k více než 40 událostem. ČTK to dnes sdělil mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Nejvíce zásahů spojených se silným větrem podle něj jednotky zaznamenaly na Prostějovsku a Olomoucku. Například v Mostkovicích na Prostějovsku hasiči provizorně zajišťovali střechu, ze které začala padat krytina do ulice. "Hasiči větší část tašek hrozící pádem odstranili, návazně pomocí latí a plachet střechu pro krátkodobé překlenutí situace zakryli," uvedl Hošák. Ve stejné obci museli hasiči rozebrat také větrem poničenou plechovou garáž.

"Veškeré ostatní výjezdy jsou spojené prozatím s pádem stromů na komunikace, železnici, chodníky a jiná veřejná prostranství. Tyto výjezdy z pravidla nejsou časově náročné. Hasiči s využitím motorových pil provedou pořezání, prořezání a úklid," doplnil mluvčí. Žádosti o pomoc s odstraňováním následků silného větru podle něj přijímají hasiči v regionu i nadále.