reklama

Varování na silný vítr s nízkým stupněm nebezpečí začne pro Frýdlantsko v Libereckém kraji, Moravskoslezský a Olomoucký kraj platit dvě hodiny po středeční půlnoci, vyprší v poledne. Pro Plzeňský, Karlovarský a Středočeský kraj, Prahu a většinu Jihočeského kraje je vydaná od středečních 05:00 do 18:00.

"Během noci na středu zesílí na severovýchodě území a na Frýdlantsku jižní až jihozápadní vítr na čerstvý, místy bude v nárazech dosahovat kolem 70 kilometrů v hodině. Kolem poledne vítr částečně zeslábne. Ve středu ráno zesílí jihozápadní až západní vítr v západní polovině Čech, v nárazech bude místy dosahovat 55 až 70 km/h," uvedli meteorologové.

Česko v neděli a v noci na pondělí zasáhla vichřice, která lámala stromy, trhala střechy a komplikovala železniční i automobilovou dopravu. Desítky tisíc domácností a firem se ocitly bez proudu, energetici vyhlásili kalamitní stav. Pojišťovny evidují škody v desítkách milionů korun. Lesům ČR vichřice poničila asi milion stromů. Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu. Větrná bouře Eberhard působila škody také v sousedních zemích.

Předpověď do konce týden

Čtvrtek (00-24):
Většinou oblačno, místy občasný déšť nebo déšť se sněhem, nad 500 m sněžení. Odpoledne a večer od západu až zataženo s deštěm, nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na západě 3 až 6 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s. Na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Pátek (00-24):
Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Během dne přechodně srážky jen místy. Večer od západu déšť, i na horách. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, večer přechodně mírný jihozápadní 2 až 6 m/s.

Sobota (00-24):
Zpočátku zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť. Postupně od jihozápadu ustávání srážek a odpoledne i ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Předpověď na neděli (00-24):
Skoro jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C,
při slabším větru kolem 3 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C.
Mírný jižní vítr 2 až 6 m/s.