Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí aktuálně: Nová výstraha, NEBEZPEČNÝ VÍTR, pak oteplení až na 20 stupňů

Jarní příroda, ilustrační fotografie
Jarní příroda, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

V noci na středu se do části republiky vrátí silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Má být tedy slabší než vichřice Eberhard, která v neděli a pondělí způsobila nejen v Česku velké škody. Vítr při ní dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc. Foukat má ve středu hlavně v západní polovině Čech, na severu Moravy a ve Slezsku, během večera pak vítr zeslábne, uvádí aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Varování na silný vítr s nízkým stupněm nebezpečí začne pro Frýdlantsko v Libereckém kraji, Moravskoslezský a Olomoucký kraj platit dvě hodiny po středeční půlnoci, vyprší v poledne. Pro Plzeňský, Karlovarský a Středočeský kraj, Prahu a většinu Jihočeského kraje je vydaná od středečních 05:00 do 18:00.

"Během noci na středu zesílí na severovýchodě území a na Frýdlantsku jižní až jihozápadní vítr na čerstvý, místy bude v nárazech dosahovat kolem 70 kilometrů v hodině. Kolem poledne vítr částečně zeslábne. Ve středu ráno zesílí jihozápadní až západní vítr v západní polovině Čech, v nárazech bude místy dosahovat 55 až 70 km/h," uvedli meteorologové.

Česko v neděli a v noci na pondělí zasáhla vichřice, která lámala stromy, trhala střechy a komplikovala železniční i automobilovou dopravu. Desítky tisíc domácností a firem se ocitly bez proudu, energetici vyhlásili kalamitní stav. Pojišťovny evidují škody v desítkách milionů korun. Lesům ČR vichřice poničila asi milion stromů. Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu. Větrná bouře Eberhard působila škody také v sousedních zemích.

Předpověď do konce týden

Čtvrtek (00-24):Většinou oblačno, místy občasný déšť nebo déšť se sněhem, nad 500 m sněžení. Odpoledne a večer od západu až zataženo s deštěm, nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na západě 3 až 6 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s. Na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Pátek (00-24):Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Během dne přechodně srážky jen místy. Večer od západu déšť, i na horách. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, večer přechodně mírný jihozápadní 2 až 6 m/s.

Sobota (00-24):Zpočátku zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť. Postupně od jihozápadu ustávání srážek a odpoledne i ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Předpověď na neděli (00-24):Skoro jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C,při slabším větru kolem 3 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C.Mírný jižní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí vichřice vítr jaro

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy