Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí trhalo rekordy, v Žatci bylo 21,8 stupně. V neděli nastane teplotní šok

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

V Česku dnes bylo nezvykle teplo, maxima se šplhala ke 22 stupňům Celsia. Teplotní rekordy pro 23. březen přepsala více než polovina stanic, které měří teplotu 30 a více let. Nejtepleji bylo dnes v Žatci, a to 21,8 stupně Celsia. ČTK to řekl meteorolog František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V neděli se podle meteorologů ochladí, přes Česko bude od severozápadu zvolna postupovat studená fronta.

Teplé počasí dnes podle Šopka panovalo na celém území republiky. Jen o dvě desetiny stupně Celsia méně než v Žatci meteorologové naměřili ve stanici Praha - Karlov. V Dobřichovicích pak teplota vyšplhala na 21,5 stupně, v Komořanech na 21,3 stupně a v Kopistech na Litoměřicku na 21,2 stupně Celsia.

Rekordy padly na zhruba 80 ze 150 stanic, které měří 30 a více let, uvedl meteorolog. V Žatci přepsali rekord z roku 1959, tehdy tam meteorologové naměřili 19,1 stupně Celsia. Také v Karlově dnes stouplo nové maximum o více než dva stupně. Dosavadní rekord, 19,2 stupně Celsia, tam pro dnešní den platil od roku 2012.

Dnešní teplé počasí ale nevydrží, v neděli bude přes Česko od severozápadu zvolna postupovat studená fronta. V posledním březnovém týdnu budou denní teploty v průměru kolem 11 stupňů Celsia a noční kolem nuly. V dalších týdnech se pak postupně oteplí.

Témata:  počasí teplotní rekordy jaro

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy