Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď počasí: Víkend bude velmi chladný, objeví se déšť i sníh

Počasí
Počasí
Foto: Pixmac

Noc na dnešek byla chladná, ani dnešek teplotně nebude příliš příznivý. Nejchladnějším dnem tohoto týdne ovšem bude sobota. O víkendu tak bude lepší zůstat doma a výlety odložit na později.

Noc ze čtvrtka na pátek byla v České republice poměrně chladná, na mnoha místech rtuť teploměru klesla pod bod mrazu s tím, že v ojedinělých případech zamířila až k -10 °C.

Způsobila to mohutná tlaková výše se středem nad Skandinávií, po jejíž přední straně do střední a také západní Evropy proudil původem arktický vzduch. Nízké teploty se tak objevovaly nejen ve skandinávských zemích, ale i v Pobaltí, Polsku, Německu, Francii, Velké Británii a rovněž ve výše položených oblastech Španělska.

V pátek bude počasí ve střední Evropě pod vlivem frontálního rozhraní. Kolem tlakové výše nad severní Evropou k nám bude proudit studený vzduch od severovýchodu až východu, informuje Meteopress.

Dnes tedy bude oblačno až zataženo, ojediněle se může objevit déšť, v polohách nad 500 m může jít o srážky sněhové. Přechodně může být až polojasno. Po ránu se teploty pohybovaly jen kolem -2 až 2 °C.

Přes den se sice zvednou, jarních teplot, kterých jsme si užili na začátku týdne, však nedosáhnou. Odpoledne nejvyšší teploty vystoupají na 6 až 10 °C. V 1000 m na horách naměříme kolem 0 °C. Vát bude mírný až čerstvý severovýchodní vítr, který může na východě území dosahovat v nárazech rychlostí i přes 15 m/s.

Víkendové počasí bude nepříznivé a studené. V sobotu meteorologové očekávají nejvyšší teploty kolem 3 až 7 °C a oblačnou až zataženou oblohu. Půjde tak o nejchladnější den celého týdne. Na většině území se budou vyskytovat přeháňky, které budou v polohách už od 400 m sněhové.

V neděli bude již počasí na našem území ovlivňovat oblast nižšího tlaku vzduchu, přibude oblačnosti a dočkáme se mírného oteplení. Odpoledne se budou teploty pohybovat kolem 6 až 10 °C. Místy se budou vyskytovat přeháňky, které budou v polohách nad 800 m smíšené nebo sněhové.

Témata:  počasí jaro déšť

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy