reklama

Politici varovali před narůstajícím suchem, situace se jen tak nezlepší a teploty stoupají. Podle meteorologů se navíc naplnily předpovědi ohledně El Niña, což pozoruje i NASA.

"El Niño, který se začal tvořit poslední podzim, uzrál a je nyní plně rozvinutý v Tichým oceánu. Změny teploty mořského povrchu způsobené El Niñem ovlivňují atmosféru, což má za následek výrazné změny ve srážkách v pacifické pánvi," hodnotí výsledek pozorování NASA odborný portál Phys.org.

Odborníci dodávají, že letošní El Niño je odlišné oproti tomu, které zasáhlo svět před pár lety a začalo trhat teplotní rekordy. Přesto jeho dopady nelze dopředu odhadovat. Podle některých odborníků se může plnou silou projevit až na podzim a zasáhnout především Spojené státy. 

Vliv meteorologického jevu ale může být znatelný i v Evropě, a to nejen vyššími teplotami, ale například i záplavami. Ty jsou navíc velmi dvousečné, protože způsobí značné škody, ale nevyřeší problém se suchem.

Díky El Niño byl rok 2016 nejteplejším rokem, který kdy byl zaznamenán. Následující rok, 2017, byl zařazen na druhé místo, zároveň to byl ale nejteplejší rok bez vlivu jevu El Niño. Rok 2018 byl čtvrtým nejteplejším zaznamenaným rokem v historii.

Podle odborníků ale nelze vyloučit, že lidstvo v roce 2019 nezažije ten nejteplejší rok v historii, který překoná i rok 2016. To, že jev El Niño bude letos slabší než v roce 2016 totiž neznamená, že budou i nižší teploty.