Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď počasí: Studený květen? Na konci tohoto týdne se ochladí ještě víc

Déšť
Déšť
Foto: Pixabay

Počasí u nás bude svým jižním okrajem ovlivňovat tlaková níže nad Baltským mořem. V pátek začne přes naše území zvolna postupovat k jihovýchodu zvlněná studená fronta. Za ní k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu. Ve studeném vzduchu přejde na počátku příštího týdne přes naše území k východu nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu a v průběhu týdne začne počasí u nás ovlivňovat tlaková níže nad Britskými ostrovy, kolem které k nám bude proudit teplejší vzduch od jihozápadu.

Prozatím nejchladnějším dnem bylo pondělí 29. dubna, kdy se teplota pohybovala zhruba 3 °C pod normálem. Na konci tohoto týdne se ale ochladí ještě víc.

Nejchladnější z následujících dnů bude neděle, kdy se teploty propadnou 7 °C pod normál a denní maxima zůstanou na většině míst pod 10 °C. Podle meteorologů ovšem nejsou vpády studeného vzduchu na počátku května ničím neobvyklým.

Naposledy byl v první dekádě května takto studený 9. květen 2017, kdy teplota i v nížinách také často zůstávala pod 10 °C celý den.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, během dne místy přeháňky, ojediněle i bouřky.Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C,v 1000 m na horách kolem 10 °C. Mírný západní až severozápadní vítr3 až 7 m/s bude večer slábnout.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, postupně na většině území občasný déšť nebopřeháňky, ojediněle i bouřky. Večer postupně srážky jen místya na severozápadě v polohách nad 800 m smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Slabýzápadní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, během dne přechodně mírnýseverozápadní až severní 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku místy, postupně na většině území déšťnebo přeháňky. V Čechách v polohách nad 600 m přechodně i srážkysmíšené nebo sněhové. Večer v severozápadní polovině území ubývánísrážek. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na západě až 1 °C. Nejvyššídenní teploty 6 až 10 °C, na východě a jihovýchodě až 12 °C. Slabýzápadní, postupně mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, v Čechách místy přechodně i polojasno.V jihovýchodní polovině území místy déšť, jinde jen ojedinělepřeháňky, v polohách nad 600 m přechodně i srážky smíšené nebosněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, v Čechách při zmenšenéoblačnosti kolem -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírnýseverozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až polojasno, během dne přechodně až zataženo a ojedinělepřeháňky nebo déšť, v polohách nad 600 m přechodně i srážky smíšenénebo sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, při zvětšenéoblačnosti na jihovýchodě kolem 5 °C. Nejvyšší denní teploty8 až 12 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, na horách zpočátku smíšenénebo sněhové. Od západu postupně oblačno až zataženo a na většiněúzemí déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty +5 až 0 °C, postupně10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty v úterý 10 až 14 °C, v dalšíchdnech 14 až 18 °C.

Témata:  počasí jaro déšť

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy