reklama

Vůbec nejtepleji bylo ve středočeské stanici Husinec-Řež, kde naměřili 34,9 stupně Celsia. V pražských Komořanech bylo 34,7 stupně, řekla ČTK Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ze stanic, které měří víc než třicet let, zaznamenali nejvyšší teplotu v Průhonicích u Prahy, konkrétně 34,4 stupně. Na pražském Karlově a na Libuši bylo o desetinu stupně méně.

V Klementinu, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, odpoledne ukázala automatická stanice 33,7 stupně. Dosud nejvyšší teplota tam byla 15. června naměřena v roce 1935, a to 31,8 stupně.

Na jižní Moravě byly dnes překonány teplotní rekordy na deseti stanicích, které měří alespoň 20 let. Nejtepleji, 33,3 stupně, bylo v Brodě nad Dyjí, o dva stupně více než v roce 2002. Přes 33 stupňů bylo i v Brně-Žabovřeskách, v Brně-Tuřanech bylo 32,7 stupně, kde padl rekord starý 44 let. Stejnou teplotu dnes naměřili i na stanicích v Pohořelicích a Dyjákovicích. Přes 32 stupňů bylo dále ve Strážnici, Lednici, Kuchařovicích a Troubsku. V Ivanovicích na Hané bylo 31,5 stupně.

Na většině stanic na severu Čech dnes padly teplotní rekordy k dnešnímu datu. Výjimkou byl v Ústeckém kraji Děčín - Křešice a Žatec, v Libereckém kraji padly rekordy k 15. červnu na všech stanicích. Nejtepleji bylo dnes v Doksanech, kde teploměry vystoupaly na 34,2 stupně Celsia, a teploty tak překonaly dosavadní rekord z roku 2006. V Libereckém kraji bylo nejtepleji v Turnově na Semilsku, kde naměřili 33,6 stupně, i to je nový rekord pro tento den. ČTK to řekl Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Extrémně teplá byla podle Nováka už noc na dnešek, kdy na řadě míst zažili tropickou noc, což znamená víc než 20 stupňů Celsia. "Třeba v Ústí nad Labem ve Vaňově bylo 23,5 stupně, a byla to tím pádem nejteplejší noc za 70 let měření té stanice," doplnil. V Libereckém kraji zažili tropickou noc lidé v Doksech, Holenicích, Turnově a Liberci. V Ústeckém kraji měli před 20 stupňů na obou stanicích v Ústí nad Labem, v Teplicích, Žatci, Tušimicích a Kopistech.

Výrazně se dnes neochladili ani návštěvníci na horách. Třeba v krkonošském středisku Harrachov měli 30,9 stupně, v Bedřichově bylo 28,5 stupně a na Nové Louce 27,6. "Třeba Milešovka měla 31 stupňů," řekl meteorolog. Na Měděnci bylo 26,4 stupně, v Nové Vsi v Horách vystoupaly teploty na rovných 28 stupňů, Děčínský Sněžník měl 30 stupňů. "Byla poměrně vysoká vlhkost a o to se to horko pak hůř snáší," dodal Novák.

Tropické teploty odpoledne a večer na většině území přeruší bouřky, podle výstrahy meteorologů je někde doprovodí přívalové deště, nárazový vítr a kroupy. V neděli se mají teploty pohybovat do 25 stupňů, na jihovýchodě až 28 stupňů, bouřky se mohou objevit ještě na Moravě a ve Slezsku.