Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlna veder se o víkendu vrátí, rekord padl ve středu i v Klementinu

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Teplotní rekord ve středu padl i v pražském Klementinu. Stanice, která zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, naměřila ve středu 37,6 stupně Celsia. Tím padl dosavadní rekord pro 26. červen, který se od roku 1935 držel na 35,6 stupně. ČTK to dnes sdělil pracovník Českého hydrometeorologického ústav. Teplotní rekordy byly ve středu překonány na více než 90 procentech dlouhodobě měřicích stanic.

Klementinum ve středu naměřilo stejně vysokou teplotu jako stanice Praha-Libuš, šlo o čtvrtý nejvyšší rekord v republice pro 26. červen. Stanice Praha-Ruzyně naměřila rekord 35,9 stupně.

Středa byla v ČR nejteplejším dnem letošního roku a stanovila zároveň nový rekord maximální teploty pro červen. Nejvyšší teplotu naměřila stanice Doksany s 38,9 stupně Celsia, dosavadní červnový rekord držela stanice Brno-Žabovřesky s 38,2 stupně z 22. června 2000. Absolutně nejvyšší teplota v Česku má hodnotu 40,4 stupně Celsia a byla naměřena 20. srpna 2012 v Dobřichovicích u Prahy.

Vedro v Česku není výjimkou. Teplý vzduch ze Sahary ovlivňuje tento týden teploty především v jižní, západní a střední Evropě. Rtuť teploměru tam šplhá ke 40 stupňům a podle meteorologů by v následujících dnes mohla překonat i tuto hranici. Ve Francii situace vyvolává obavy, že se bude opakovat situace z roku 2003, kdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Kromě zdravotních problémů panují obavy také z lesních požárů.

Česko zasahoval nejteplejší vzduch v posledních dnech od jihozápadu pouze okrajem. Dnes do Česka pronikne za studenou frontou chladnější vzduch. Nejchladnějším dnem tohoto týdne bude podle údajů meteorologů na facebooku pátek. O víkendu se opět vrátí tropické teploty, v neděli lze opět očekávat ojediněle i 38 stupňů Celsia.

Témata:  teplotní rekordy počasí Praha léto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy