Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku řádí silné bouřky! Sledujte RADAR

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Silné bouřky, které dnes zasáhly Česko, způsobily mimo jiné rozsáhlé výpadky elektřiny. Kolem 17:00 bylo bez proudu přibližně 66.000 odběratelů. Nejhorší situace byla na Přerovsku a Olomoucku. Vyplývá to z informací energetických společnosti E.ON a ČEZ Distribuce.

Česko si první a poslední tropický den tohoto týdne opravdu užívá. Kromě vysokých teplot udeřily také bouřky, které se přeženou přes celou republiku. Od zítřka ale teploty spadnou až o 10 stupňů a v maximech dosáhnou "pouze" 30 stupňů.

Tropy se s námi ale dnes rozloučí ve velkém stylu. Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami platila od 6:00 pro Karlovarský a Ústecký kraj. Od 12:00 platí výstraha i pro Středočeský kraj, jižní Čechy, dále pak Královéhradecký a Pardubický kraj a Vysočinu, odpoledne by měly bouřky zasáhnout na Moravu.

Na Vysočině padají při dnešních odpoledních bouřkách stromy do silnic i na železnice, na některých tratích se kvůli tomu zastavil provoz. Hasiči zaznamenali od 14:00 přes 190 událostí. Nejvíc problémů bylo zatím na Žďársku, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová kolem 16:00. Podle informací, které zatím hasiči mají, nebyl při těchto událostech nikdo zraněn.

"Nejčastěji to byly stromy a větve, které spadly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu," řekla Musilová. Na několika místech také hasiči čerpali vodu ze sklepů. "Na Žďársku bylo téměř 80 událostí v souvislosti s počasím," uvedla.

Silná bouřka doprovázená krupobitím se dnes odpoledne přehnala přes velkou část Olomouckého kraje. Hasiči v několika obcích čerpají vodu z přívalových dešťů, odstraňují popadané stromy či opravují větrem poškozené střechy. V Bohuslavicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu rodinného domu. "Evidujeme už více jak 60 události," řekl dnes krátce před 16:30 ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

V Laškově na Prostějovsku silný vítr odpoledne poškodil střechu domu. Ve Vilémově na Olomoucku hasiči čerpají vodu a v Horním Štěpánově na Prostějovsku odstraňují spadlý strom. "V obci Březsko na Prostějovsku přetekla hráz rybníku," uvedl Hošák.

Silnou bouřku odpoledne doprovázelo nebývale intenzivní krupobití. Některé kroupy byly větší než padesátikorunová mince. Například v Olomouci se lidé před přívalem krup ukrývali ve vchodech domů či obchodech. Ulice po chvíli pokryla bílá vrstva krup. Řidiči zaplnili přístřešky u čerpacích stanic, aby automobily uchránily před silnými nárazy krup.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy