Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extrémní počasí drtí USA. Na ulicích umírají lidé, probíhá evakuace

USA
USA
Foto: Pixabay

Rozsáhlé území od Texasu po stát Maine na severovýchodě Spojených států zasáhla silná vlna veder, která podle médií připravila o život už šest lidí. V největším americkém městě New Yorku vyvolala nutnost mimořádných opatření, která mají zabránit výpadkům v zásobování proudem.

Podle amerických meteorologů na řadě míst vysoké teploty překonaly rekordní hodnoty, zvlášť velké potíže Američanům dělá nezvykle velké vedro v noci, uvedla agentura AP. Denní teploty těsně pod 40 stupňů Celsia pocitově zvyšuje mimořádně vysoká vlhkost vzduchu.

Televize CBS oznámila, že ve státě Maryland horko zavinilo smrt čtyř lidí, jeden člověk na následky vysokých teplot zemřel v Arizoně a další v Arkansasu. Ve Filadelfii zaznamenali přerušení dodávek elektřiny, jeden z místních domů pro seniory musel být evakuován. V Chicagu zrušili rockový festival, v New Jersey dostihy.

Newyorský starosta Bill de Blasio dnes vyhlásil ve městě mimořádnou energetickou regulaci, protože odběr proudu se vzhledem k zapnutým klimatizacím nebezpečně přiblížil přípustnému maximu. V podnicích a kancelářích, které jsou umístěny v budovách vyšších než 30 metrů platí teplotní limit klimatizovaného vzduchu, jenž nesmí být chladnější než 25,6 stupně Celsia.

V New Yorku byla dnes kvůli horku zrušena oslava 50. výročí přistání Američanů na Měsíci, která se měla konat pod širým nebem na náměstí Times Square. Zatímco pro oblast středozápadu předpověď hlásí ochlazení, na východě podle meteorologické služby vedro zatím neustoupí.

Témata:  počasí USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy