Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extrémní počasí vrcholí. Evropu spaluje výheň, lidé nemají cestovat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Paříž, Londýn a další evropská města čeká dnes rekordní horké počasí, v Evropě by totiž měla kulminovat druhá vlna veder. V britské metropoli tamní úřady rozdávají vodu a opalovací krémy lidem bez domova a otevřely denní centra, kde si mohou bezdomovci odpočinout a vysprchovat se. Britské dráhy vyzvaly lidi dojíždějící vlakem, aby se pokusili zvolit jiný způsob dopravy zejména do Londýna, protože kvůli horku hrozí ohýbání kolejí a zpoždění vlaků, napsal britský list The Guardian.

Ve francouzském hlavním městě se dnes očekává až 42 stupňů. Turisté se proto shromažďují zejména v blízkosti některých fontán či kanálů. V Londýně by pak mohlo být až 39 stupňů. Přes 40 stupňů nejspíš čeká i obyvatele Německa, Belgie, Nizozemska, Lucemburska či Švýcarska.

"Je tu šílené horko. V Brazílii, kde žiju, máme pláže, ale tady nic takového není, tak si aspoň užíváme tuto fontánu," citovala agentura AP jednoho z brazilských turistů, který se osvěžoval u fontány na náměstí Trocadero u Eiffelovy věže.

Vlna veder zejména ve Francii vyvolává obavy, že se bude opakovat situace z roku 2003. Tehdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Kromě zdravotních problémů panují obavy také z lesních požárů.

Francouzské dráhy i dopravní podnik v Paříži vyzvaly pasažéry, aby raději odložili své cesty. "Nezapomeňte pít!", vyzývají pak neustále rozhlasové stanice, televize i billboardy. Podle ministryně zdravotnictví Agnes Buzynové by dnešní teploty ve Francii mohly být ještě o dva stupně vyšší než v roce 2003.

V Německu ve středu meteorologové naměřili rekordní teplotu 40,5 stupně Celsia. Dnes mohou být teploty ještě vyšší. Ve dnech extrémních veder by lidé pracující pod širým nebem měli mít volno, navrhují němečtí Zelení. Způsob, jak čelit dopadům stále častějších vln veder hledají i německé dráhy, které testují natírání kolejí na bílo, aby se tak výrazně nezvyšovala jejich teplota a nerostlo riziko železničních nehod. 

Zelení, kteří jsou nyní spolu s vládními křesťanskými demokraty (CDU) nejoblíbenější stranou v Německu, požadují, aby ve dnech, jako jsou ty nynější, existovalo právo na volno z důvodu vedra, které by se vztahovalo na lidi pracující venku, tedy třeba na zemědělce, stavaře nebo čističe budov.

Although the hottest day of the current #heatwave is expected today, NE France and BeNeLux have set their new heat records yesterday!https://t.co/0aRjqQHSnL

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) July 25, 2019

Širší veřejnost by podle opoziční strany měla vláda a samospráva chránit například větším množstvím zeleně ve městech, které vede ke snižování teplot, nebo výstavbou fontánek s pitnou vodou třeba na zastávkách veřejné dopravy.

Následky rekordních veder pociťuje i dopravní sektor. Letiště v Hannoveru chladí startovací a přistávací dráhy vodou, železniční společnost Deutsche Bahn zase testuje nový nátěr kolejí. Podobné testy na tramvajových kolejích v bavorském Würzburgu ukázaly, že teplota na takto ošetřených kolejích je v nejteplejší dny o zhruba osm stupňů Celsia nižší než na nenatřených kolejích, kde se vyšplhala až na 60 stupňů.

Rakouská agentura APA dnes informovala, že ve spolkové zemi Štýrsko zemřel ve středu na dehydrataci dvouletý chlapec, který usnul v přehřátém automobilu, aniž by si toho rodina všimla. Místní úřady v této souvislosti důrazně varovaly, že děti a zvířata mohou v uzavřených prostorech automobilů bez klimatizace zemřít velmi rychle, a to i v případě, že okolní venkovní teplota je pouhých 26 stupňů.

Nizozemské úřady dnes varovaly, že v důsledku horka může dojít ke zhoršení smogové situace v některých částech země, zejména ve městech Amsterodam, Rotterdam a Haag. Teploty v zemi by se dnes měly vyšplhat na 40 stupňů. Belgické úřady zase informovaly, že ve středu byl v zemi překonán rekord z roku 1833 a nedaleko města Lutych na východě Belgie bylo naměřeno 40,2 stupně.

Témata:  počasí léto Paříž Německo Londýn Nizozemí Rakousko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy