reklama

Světová meteorologická organizace (WMO), která pracuje pod záštitou OSN, je čtvrtečním horkem znepokojena. V evropských zemích totiž překonalo dosavadní rekordy ne o desetiny, ale rovnou o několik stupňů. Mluvčí WMO Clare Nullisová to označila za naprosto neuvěřitelné. Organizace se nyní obává dopadů vedra na Grónsko, kam nyní horký vzduch proudí, neboť stav ledové pokrývky by se mohl přiblížit, případně překonat historické minimum z roku 2012.

Po rekordu, který byl naměřen v Lingenu na severozápadě Německa, nabídla německá meteorologická služba DWD na twitteru alternativu ke stupňování přídavného jména horký - po druhém stupni horčejší by jako třetí stupeň mělo následovat Německo. DWD dnes potvrdila platnost německého teplotního rekordu a dodala, že čtvrtek se zapsal do meteorologické historie.

Teplotní statistiky se ale v Německu měnily i dnes. V Tönisvorstu nedaleko nizozemské hranice naměřili 40,4 stupně, a čtyřicetistupňová hranice tak byla v Německu pokořena poprvé v dějinách měření třetí den v řadě.

Vysoké teploty dnes panovaly především na západě Německa, kde už po osmé hodině ranní bylo 28 stupňů. Teplota naměřená v Tönisvorstu sice čtvrteční absolutní rekord pro Německo nepřekonala, je ale rekordní teplotou pro spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko. O víkendu by se mělo na celém území Německa ochladit a na jihozápadě hrozí bouřky.

Britský meteorologický úřad dnes uvedl, že měřicí stanice v univerzitní botanické zahradě v Cambridgi zaznamenala teplotu 38,7 stupně. Pokud se po kontrole tato hodnota potvrdí, šlo by o absolutní teplotní rekord pro Británii. Dosud bylo nejvyšší naměřenou teplotou 38,5 stupně ze srpna 2003. Ověřování údaje podle meteorologů potrvá několik dní.

Ve čtvrtek teplotní rekordy vedle Německa padly také ve Francii, Nizozemsku či Belgii. Belgičtí meteorologové dnes vydali podle agentury AFP zpřesněné hodnocení s tím, že teplota ve vlámském Begijnendijku dosáhla 41,8 stupně Celsia, což je o 1,2 stupně více, než kolik ve čtvrtek původně udávali. Belgická policie dnes podle agentury AP uvedla, že čtvrteční vedra si přímo vyžádala nejméně jednoho mrtvého.

Paříž dnes ochladil déšť, který obyvatelé přivítali s jásotem, poznamenala agentura DPA. Dnes bylo ve francouzské metropoli kolem třiceti stupňů a v sobotu bude dokonce jen něco málo přes 20 stupňů. To bude o polovinu méně, než kolik tam teploměr ukazoval ve čtvrtek.

Půda ve Francii je nicméně vysušená, což se projevilo na polních požárech. Hasiči dnes oznámili, že požáry ve čtvrtek zničily zhruba 6500 hektarů polí a lesů. Většinu požárů se do dneška podařilo uhasit.

Varování před horkem vydal dnes švédský hydrometeorologický ústav SMHI. Třicítky, které jsou na tuto skandinávskou zemi nezvyklé, podle SMHI panovaly nejen na jihu v Halmstadu či Göteborgu, ale také na severu v Jokkmokku.

Až ke třiceti stupňům dnes vystoupala teplota i ve Finsku, což místní televizi YLE inspirovalo k reportáži o teplotách v bytech. Ve svém příspěvku uvedla, že pokud v bytě teplota přesáhne 32 stupňů Celsia, mají nájemníci nárok až na dvacetiprocentní slevu činže. Riitta Kokkiová z asociace pronajímatelů k tomu ale poznamenala, že za svou třicetiletou praxi o takovém případu nikdy neslyšela.