reklama

Ke klimatickým změnám docházelo v minulosti poměrně běžně. Například v roce 1815 došlo k erupci sopky Mount Tambora na jednom z indonéských ostrovů. Exploze sopky uvolnilo do ovzduší velké množství prachu, které se podepsalo nejen na lokálním klimatu, ale ochladilo léto i v Evropě. Jednalo se o největší výbuch sopky od poslední doby ledové.

Přestože alpské ledovce na takřka opačné straně zeměkoule v důsledku ochlazení se začaly zvětšovat, se současnou změnou klimatu se tato událost nedá srovnat.

Studie publikovaná v časopisu Nature pracovala s údaji dostupnými za posledních 2000 let a žádná klimatická změna, jakou způsobil i výbuch sopky Mount Tambora, ukazuje, že se nedá srovnat se současnou klimatickou změnou.

Nathan Steiger, autor studie, zmiňuje i malou dobu ledovou, která začala na začátku 17. století anebo také oteplení, kterému se říká středověká klimatická anomálie. „To, co je možné pozorovat v těchto obdobích, však nebyly globálně koherentní události,“ zdůrazňuje vědec.

Globální dopad současných změn je tudíž s minulostí neporovnatelný. Bohužel však řada politiků využívá srovnání s minulostí k bagatelizaci současných problémů. Vědci se však shodují, že skutečné globální změně klimatu čelí lidstvo teprve dnes.