Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí rozdělilo Evropu. Západ zažil teplotní šok, Balkán a Skandinávie se pečou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Po několika dnech vysokých teplot, kvůli kterým se v Evropě přepisovaly tabulky rekordů, se dnes na mnoha místech výrazně ochladilo. Na většině míst Německa se teploty pohybovaly pod třiceti stupni, v západní části Francie dokonce rtuť teploměrů klesla až ke dvacítce. Obyvatele východní Francie, jižního a východního Německa či Rakouska meteorologové varovali před silnými bouřkami. Vysoko se dnes teploty dál držely již jen na Balkáně a neobvykle teplo bylo i ve Skandinávii.

V uplynulých několika dnech padly absolutní teplotní rekordy v Belgii, Nizozemsku, Německu a patrně i v Británii, rekordní teplotu naměřili také v Paříži.

Bouřky, které s sebou přineslo ochlazení, napáchaly už v noci na dnešek škody na severozápadě Německa. Silný vítr vyvracel a lámal stromy a poškodil i několik střech. V Trevíru z preventivních důvodů zrušili dva koncerty pod širým nebem. Na příští týden němečtí meteorologové předpovídají podle agentury DPA už "normální letní počasí". Teploty by se měly na počátku týdne pohybovat mezi 24 a 32 stupni.

Francouzská meteorologická služba Météo-France dnes zrušila varování před vysokými teplotami ve všech departementech, pro 22 z nich ale vydala varování před silnými bouřkami na východě země a v sedmi departementech na jihovýchodě dokonce před záplavami. Kromě silného deště bude bouře doprovázet místy i krupobití, varovala služba Météo-France. V oblasti Alp by mohlo docházet i k sesuvům podmáčených svahů.

Navzdory tomu, že v uplynulých několika dnech vyšplhaly na mnoha místech Francie teploty nad 40 stupňů Celsia, je podle ministerstva zdravotnictví "v tomto okamžiku" vliv veder na zdraví populace "mírný". V roce 2003 si obdobná vlna veder ve Francii vyžádala podle studie kolem 15.000 obětí na životech.

Silné bouře doprovázené vydatným deštěm a místy i kroupami se dnes přehnaly přes jihovýchod Rakouska. Hasiči museli mnohde čerpat vodu ze zatopených sklepů, informovala agentura APA.

Giant hail 10 km south of Graz, Austria today! Photo AWÖ pic.twitter.com/WVRIop7FfX

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) July 27, 2019

Vysoké teploty dnes dál panovaly především na Balkáně. Například na jihu Rumunska naměřili hodnoty kolem 35 stupňů. Stejně vysoko se rtuť teploměrů vyšplhala třeba v Řecku či na Sicílii.

V okolí chorvatského města Šibenik vypukl lesní požár, kvůli kterému byl téměř na tři hodiny uzavřen asi 30kilometrový úsek dálnice A1 mezi sjezdy na Pirovac a na Vrpolje. Podle listu Slobodna Dalmacija je ale nyní už dálnice opět průjezdná. Požár však stále pod kontrolou není.

Spectacular lightning show over the Kvarner bay, Croatia last night, July 26th. Report: Denis Fotografija pic.twitter.com/f5E61DacxL

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) July 27, 2019

Na místní poměry neobvykle vysoké teploty kolem třiceti stupňů nadále panují také ve Skandinávii. Ve Švédsku je přitom tepleji na severu než na jihu země. V malé vesnici Markusvinsa v pátek naměřili 34,8 stupně Celsia, což je letos nejvyšší zaznamenaná teplota ve Švédsku. "Je to nejvyšší zaznamenaná teplota na severu země od roku 1945 a je to třetí nejvyšší zaznamenaná teplota (ve Švédsku) vůbec," řekl dnes agentuře AFP meteorolog Jon Jörpeland. Norský meteorologický úřad uvedl, že noc na dnešek byla tropická nejméně na dvaceti různých místech na jihu země.

Témata:  počasí bouřky EuroZprávy.cz Francie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy