reklama

V okolí Říma udeřila bouře v noci na dnešek, napsal web deníku La Repubblica. Ve městě Fiumicino poblíž mezinárodního letiště Leonarda Da Vinciho, které obsluhuje italskou metropoli, odnesl silný vichr malé osobní auto i s řidičkou několik desítek metrů ze silnice do blízkého kanálu. Žena nehodu nepřežila. Druhou obětí bouří se stal 72letý muž, kterého našli dnes ráno mrtvého v potoce v toskánském městě Arezzo a třetí 45letá Norka, kterou zabil blesk v Alpách nedaleko Bolzana.

Letiště u Fiumicina muselo na několik hodin přerušit provoz, jedna z jeho ranvejí je stále uzavřená. V okolí města způsobil živel rozsáhlé škody. "Vypadá to tady jako po válce," uvedl starosta města Esterino Montino.

Škody a záplavy hlásí také Řím, kde museli hasiči evakuovat obyvatele jednoho z domů, když voda zatopila sklep budovy. Záplavy také narušily provoz metra, kvůli vodě v tunelech musely být dočasně uzavřeny dvě stanice.

Prudké bouře se v sobotu přehnaly také přes Slovinsko, kde místní média informují o jedné oběti. Jedenasedmdesátiletého muže zabil odpoledne nedaleko města Koper blesk.

Bouřková fronta se v noci na dnešek začala přesouvat i nad chorvatské pobřeží, částečně zasáhla Istrii a během dne pak déšť doprovázený silným větrem postoupil dále do Dalmácie, kde pomohl hasičům v boji s rozsáhlým požárem u Šibeniku. Špatné počasí vyhnalo většinu lidí z pláží, objevily se i vodní sloupy připomínající tornádo, které na ostrově Krk vyhodily na břeh několik člunů.

Bouře způsobily škody také v rakouských spolkových zemích Štýrsko, Korutany, Burgenland a Vorarlbersko, informovala agentura APA. Ve Štýrsku bylo podle rádia ORF v sobotu v noci v pohotovosti přes 1000 hasičů. Živel vyvracel stromy a poničil střechy, které museli hasiči rychle zajistit, jelikož meteorologové předpovídají v oblasti další silné bouře. Blesk zapálil ve Štýrsku také dva domy a v Alpách poblíž obce Palfau zranil šestici záchranářů, která se vracela ze zásahu v horách.

Na některých místech Rakouska padaly kroupy o velikosti tenisových míčků. Bouře podle médií způsobily škody zemědělské úrodě ve výši asi tří miliard eur (76,9 miliard korun), poničily rovněž i skleníky.

V Tyrolsku zablokovaly popadané stromy a sesuvy sutin několik silnic, na jejich uvolnění pracovaly desítky hasičů. Zaplavené ulice a několik aut zasypaných sesunutou půdou hlásí také nejzápadnější rakouská spolková země Vorarlbersko. O žádných mrtvých ani zraněných Rakousko neinformovalo.

U středoslovenské Hronské Dúbravy nedaleko Zvolena dnes večer narazil rychlík do stromu, který na koleje spadl během bouřky. Při nehodě utrpěl jeden člověk lehké zranění. Trať mezi Zvolenem a Bratislavou musela být uzavřena a spoje podle portálu aktuality.sk nabraly asi dvouhodinová zpoždění.

Ve Francii dnes meteorologové zrušili výstrahu před bouřkami se silným deštěm pro sedm departementů na východě země. Ačkoli podle Météo-France napršelo za 24 hodin tolik jako běžně za tři týdny až měsíc, kromě zatopených sklepů a několika sesunutých svahů vážné škody bouře na východě Francie nezpůsobily.

V Německu, které v uplynulém týdnu sužovaly teploty nad čtyřicet stupňů, se dnes podařilo uhasit řadu lesních požárů, které hořely především na severu a východě země. Nedaleko přístavního města Cuxhaven, kde ústí Labe do Severního moře, dnes zasahovali hasiči u velkého požáru obilí na vyprahlém poli. Dým, který z pole stoupal, vítr zavál na nedaleké tábořiště, kde museli následně kvůli dýchacím potížím ošetřit 62 lidí.