reklama

Bouřky už zasáhly kromě jižních Čech i Vysočinu. Provázejí je kroupy velikosti až tři centimetry, přívalové deště a nárazový vítr. Další bouřky postupují do této oblasti z Rakouska, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer a v nočních hodinách se budou bouřky vytvářet na celém území Česka v přehřátém vlhkém vzduchu, který má dosahovat nejvyšších teplot v průměru až 35 stupňů Celsia, varovali meteorologové.

"V Jihočeském kraji a na rozhraní Kraje Vysočina se obnovují jednotlivá jádra bouřek, které jsou téměř bez pohybu a jsou v linii od okresu Český Krumlov, přes okres České Budějovice, Tábor, Jindřichův Hradec a okres Pelhřimov," uvedl po 17:00 ČHMÚ.

V předhůří Šumavy na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Prachaticku, Strakonicku a Písecku se bouřky objevily již krátce po poledni, kolem 15:00 se vyskytovaly na Jindřichohradecku a Táborsku.

Bouřky se budou vytvářet od západu, odpoledne v Čechách, k večeru na Moravě. Místy může v krátké době napršet 50 mm srážek. Lze očekávat rychlé rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst, sklepů a podemletí komunikací.

Silné bouřky může doprovázet i silný vítr, v nárazech o rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Může se objevit i přívalový déšť s ojedinělými úhrny až 50 milimetrů a silné krupobití, jak tomu bylo i v minulých týdnech.

"Nejintenzivnější projevy předpokládáme v Čechách a na Českomoravské vrchovině v pozdějších odpoledních a podvečerních hodinách," uvádí ve výstražné informaci ČHMÚ. Během noci pak budou bouřky slábnout a na Moravě už by neměly být tak silné.

Před příchodem bouřek má přetrvávat vedro s teplotami nejčastěji v Čechách kolem 32 stupňů a na Moravě kolem 34 stupňů, v pánvích a úvalech ojediněle až 36 stupňů Celsia. Meteorologové proto varují před přehřátím a dehydratací organismu. Lidé by měli omezit tělesnou aktivitu a pobyt na přímém slunci.