Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhly silné bouřky. Voda vyplavila stadion i skautský tábor

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Velmi silné bouřky uděřily na Česko. V sobotu zasáhly hlavně jižní, západní a severní Čechy. Padaly kroupy, místy i třícentimetrové, bouřky doprovázel i silný vítr a přívalový déšť.

Tropická vedra vystřídaly v sobotu odpoledne velmi silné bouřky. První vlna dorazila do podhůří Šumavy v sobotu po poledni. "Vzniklo tu několik bouřkových jader, které se obnovují a zůstávají bez pohybu. V bouřkách se vyskytují kroupy a přívalové lijáky," uvedli meteorologové.

V průběhu odpoledne byla podobná situace i v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji. V Liberci se přívalový déšť prohnal hřištěm fotbalového klubu Slovan, které totálně zničil. Voda vyplavila i skautský tábor u Českého Dubu.

Další bouřkové pásmo dorazilo na západ Čech pozdě večer. Bouřky postupovaly směrem k severu a zasáhly i Prahu. I tady je provázely přívalové deště, nárazy větru a ojediněle i kroupy.

Těsně před půlnocí varovali meteorologové před povodněmi v Plzeňském kraji a na Šumavě. "Na horní Otavě až po profil Sušice a na přítocích Vydra a Křemelná očekáváme v nejbližších hodinách dosažení 3. SPA," stálo ve výstraze.

Hranice Otavy se v Rejštejně za necelé tři hodiny zvedla o více než jeden metr. Naštěstí se ale hladina zastavila těsně pod třetím povodňovým stupněm a postupně klesla na první povodňový stupeň.

Místa, kterým se bouřky vyhnuly, pro změnu trápily vysoké teploty. Na jižní Moravě bylo až 36 stupňů, východ republiky silné bouřky nezasáhly.

Témata:  bouřky déšť

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy