Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Déšť nebo teplotní extrémy? Předpověď počasí na další čtyři týdny

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Následující čtyři týdny budou podle meteorologů teplotně průměrné nebo mírně nadprůměrné. Stejně tak srážkové úhrny, které mají být v normálu.

Nejteplejší má být hned příští týden, kdy by mělo také více pršet. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Předpokládáme, že období od 25. července do 21. srpna 2016 bude jako celek teplotně průměrné až mírně nadprůměrné. Ze všech 4 týdnů očekáváme jako nejteplejší poslední týden v červenci, v srpnu by se měly teploty více pohybovat kolem dlouhodobého průměru," tvrdí meteorologové.

"Zatímco v prvním týdnu očekáváme srážek více, než je obvyklé na tuto dobu, další týdny by měly být srážkově v mezích normálu. Protože na celkovém úhrnu budou mít největší podíl srážky konvektivního charakteru (přeháňky, bouřky), lze očekávat dosti velké rozdíly ve srážkové bilanci jednotlivých regionů," uvedli meteorologové.

Průměrná teplota v ČR mezi 25. červencem a 21. srpnem je dlouhodobě 18,7 stupně Celsia. Rekord padl loni, kdy průměrná teplota dosáhla 21,5 stupně. Naopak v roce 1987 to bylo jen 14,7 stupně Celsia.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy