Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Legendární svatební šaty princezny Diany: Návrhář po letech odhalil jejich tajemství

John Travolta a Diana na královském plese.
John Travolta a Diana na královském plese.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - V té době to byly nejkrásnější šaty na světě a každá nevěsta chtěla takové mít. Ušít svatební róbu princezny Diany ale bylo pro návrháře daleko komplikovanější, než by se mohlo zdát.

Svatební šaty princezny Diany, ve kterých se prošla uličkou v katedrále sv. Pavla v roce 1981, patřily ještě donedávna k nejstřeženějšímu tajemství v historii módy. Detaily jejich výroby odhalil jejich spoluautor David Emanuel. Ten je ušil se svou, teď již bývalou, manželkou Elizabeth.

Pro web Express.co.uk prozradil, že potom, co návrh šatů ukázal Dianě, celou skicu roztrhal. "Nechtěli jsme, aby se návrh dostal do nesprávných rukou a prosákl na veřejnost," řekl třiašedesátiletý návrhář.

Návrháři dokonce dostali za úkol vytvořit náhradní šaty, kdyby návrh těch prvních a originálních unikl. "Tehdy pro nás bylo velmi důležité, aby šaty byly obrovským překvapením pro všechny. Diana si náhradní ani nezkoušela a nikdy jsme o nich nediskutovali," dodal.

Náhradní svatební róba byla vyrobená ze stejného slonovinového hedvábného taftu s volánky kolem krku jako ty originální. Neměly ale krajku a v podstatě nebyly nikdy dokončeny. Originální svatební šaty měly ručně přišité flitry a perly, kterých bylo více než 10 tisíc.

Na první tři nebo čtyři zkoušky přišla princezna sama, později se zeptala, jestli by si nemohla přivést i matku. "Byla mladá, svěží, úžasná, rozkošná. Chtěl jsem, aby šaty odrážely to, jaká je Lady Diana Spencerová, ale i to, jaká bude princezna z Walesu. Večer před svatbou přišla na poslední zkoušku. Byla šťastná a spokojená, takže jsem byl šťastný i já. Bylo mi potěšením vytvořit pro ni šaty," zakončil David.

Témata:  princezna Diana Velká Británie svatba

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy