Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela slavná módní návrhářka Rykielová (†86), bojovala za svobodu ženských těl

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - V Paříži dnes zemřela Sonia Rykielová, zakladatelka francouzského prestižního módního domu Sonia Rykiel. Byla také bojovnicí za osvobození žen a prosazovala stírání rozdílů mezi muži a ženami obecně.

Rykielové, která trpěla Parkinsonovou chorobou, dnes vzdal hold i prezident François Hollande. "Sonia Rykielová vymyslela nejen vlastní módu, ale také určitý postoj, způsob života a bytí. Nabídla ženám svobodu pohybu," řekl Hollande.

Rodilá Pařížanka byla pro osvobození ženských těl při odívání, například odmítáním podprsenek. Prosazovala v ženské módě upravenost, ale současně velkou uvolněnost.

"Je to smutný den, ale zanechala za sebou ohromné dědictví. Byla průkopnicí, která pomohla ženám a společnosti se rozvíjet," prohlásil Jean-Marc Loubier, šéf společnosti First Heritage Brands, která značku Sonia Rykiel vlastní.

Firma známá pruhovanými vlněnými svetry a šaty v zářivých barvách byla založena v roce 1968. S otevřením prvního butiku v Latinské čtvrti v centru Paříže Rykielová dlouho váhala. Módě nerozuměla, neuměla ani šít. Oboru se začala věnovat náhodou, když byla těhotná a nenašla oblečení, které by jí vyhovovalo. Začala tedy tvořit šaty pro těhotné a volné pruhované svetry s nápisy jako láska, umělec či sex.

Značka Sonia Rykiel byla dlouho jedním z posledních rodinných výrobců luxusního zboží ve Francii, spolu s firmou Hermés. V roce 2012 se ale stala jejím většinovým vlastníkem investiční firma First Heritage Brands.

Témata:  úmrtí móda Paříž

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy